Parijs krijgt er weer een piramide bij als attractie

De nieuwe blikvanger is een 180 meter hoog kantoor van glas en staal, in de vorm van een piramide.

Het ontwerp is van het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron, dat in 2001 de Pritzker Prize won – de ‘Nobelprijs voor architectuur’. De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, heeft zich sterk gemaakt voor het project. De nieuwe wolkenkrabber heet daarom ook wel de ‘Delanoë Toren’. Parijs heeft al een glazen piramide, die de ingang vormt van het Louvre.

De nieuwe, Triangle genoemd, is gepland in het Parc des Expositions bij Porte de Versailles aan de Périférique. Langs deze rondweg mag sinds november 2010 hoger worden gebouwd – 50 meter voor woontorens, 180 voor kantoorgebouwen – dan in het centrum van Parijs waar een limiet van 37 meter geldt. In de Triangle komt 88.000 vierkante meter kantoorruimte en 1.500 meter winkelruimte op de begane grond. Ook is voorzien in een hotel, restaurants, cafés en een conferentiecentrum. Het project moet in 2016-2017 klaar zijn. Kosten: 500 miljoen euro. Volgens een verklaring van het stadhuis is dit project een bewijs van „de uitstraling en de dynamiek van Parijs”. Ook de burgemeester van het vijftiende arrondissement in het zuiden van Parijs, Philippe Goujon, steunt het. Maar de Franse Groenen verzetten zich nog heftig tegen deze nieuwe hoogbouw. (NRC)