Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Levend schildpadje aan je sleutelbos

Een levende schildpad als sleutelhanger. Foto Global Times

Sleutelhangers zijn er in alle soorten en maten, maar de nieuwe rage in China gaat wat ver. Daar worden zakjes met levende schildpadjes en visjes aan de sleutelbos gehangen.

Volgens de Global Times zijn de sleutelhangers steeds populairder. De dieren worden in luchtdichte zakjes opgesloten en verkocht bij metrostations in de grote steden.

Visjes in sleutelhangers. Foto XinhuaVisjes in sleutelhangers. Foto Xinhua

Maar hoe voer je een dier in een luchtdicht afgesloten zakje? Niet. Volgens de verkopers zitten ze in zeer voedingsrijk water en de beestjes het minstens een maand uit moeten kunnen houden, maar dat is niet waar. Ze leven, met wat mazzel, slechts een paar dagen aan je sleutelbos.

De sleuteldieren zijn vooral populair op basisscholen, schrijft Xinhua. Ze kosten omgerekend zo’n vijftig eurocent. De handel is, bij gebrek aan een wet die er iets aan kan doen, legaal. China heeft enkel wetten tegen misbruik van wilde dieren.