Kortkolom economie

Chinees concern biedt 4,6 mld voor kopermijn

Peking. Het Chinese staatsbedrijf Minmetals heeft een overnamebod gedaan van 4,6 miljard euro op het Australisch-Canadese kopermijnbedrijf Equinox. Het bod illustreert de honger van China naar grondstoffen. Van de wereldwijde vraag naar koper is 40 procent afkomstig uit China. Equinox bezit een grote kopermijn in Zambia en wil investeren in de winning van koper en goud in Saoedi-Arabië. Het bod van Minmetals op Equinox doorkruist het vijandige bod dat het Australisch-Canadese bedrijf zelf in februari had gedaan op het Canadese Lundin (3,5 miljard euro). Lundin kondigde nog weer eerder aan te willen fuseren met het eveneens Canadese Inmet. (NRC)

Moody’s: lagere status Portugese obligaties

Londen. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Portugese schuldpapieren verder verlaagd, met één categorie, naar bijna junkstatus. Het is de tweede keer in een maand tijd dat Moody’s deze beoordeling verlaagt. Het zinspeelde tegelijk op een verdere verlaging. Portugal verkeert in ernstige politieke en economische problemen en moet naar verwachting gebruikmaken van het Europese reddingsfonds. Eerder stelden ook kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s hun waardering van Portugees schuldpapier al bij naar bijna junkstatus. (Dow Jones)

Reggeborgh helpt SNS met verkoop vastgoed

Leusden. Investeringsmaatschappij Reggeborgh gaat SNS Bank adviseren bij het afbouwen van haar internationale vastgoedportefeuille, die vorig jaar een geschatte omvang had van 6,5 miljard euro. SNS en Reggeborgh hebben hiervoor een samenwerking afgesloten. SNS heeft de portefeuille ondergebracht in een apart bedrijfsonderdeel, Property Finance. Het bezit vooral vastgoed in Amerika en Spanje, waar huizenbubbels de afgelopen jaren hebben gezorgd voor grote waardendalingen van vastgoed. Analisten rekenen erop dat SNS dit en volgend jaar 200 miljoen aan verliezen zal boeken op vastgoedprojecten, na het verlies van 790 miljoen vorig jaar. (NRC)

Brussel verlaagt boete voor ArcelorMittal

Brussel. De Europese Commissie heeft een eerder opgelegde boete aan het Indiase staalbedrijf ArcelorMittal verlaagd naar 45,6 miljoen euro. Het staalbedrijf kreeg eerder een boete van 230 miljoen euro voor onwettige afspraken met andere staalproducenten. Daarna bleek dat het kartel grotendeels werd bestuurd door diverse dochterondernemingen van ArcelorMittal die al bestonden voordat het moederbedrijf werd opgericht. De EU verlaagde de boete omdat de dochterondernemingen die niet konden betalen en ArcelorMittal geen wettelijke verplichting had om voor hen te betalen. (Dow Jones)