Elektronisch Patiëntendossier gaat definitief niet door

Alle Nederlanders ontvingen in 2008 een brochure over het patiëntendossier, met bezwaarformulier. Foto: WFA / Erald van der Aa

Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) gaat definitief niet door. Alle partijen in de Eerste Kamer stemden zoals verwacht tegen het wetsvoorstel voor grootschalige uitwisseling van medische gegevens.

Een van de grootste ICT-projecten van de overheid is daarmee gesneuveld.

Wel werd vandaag een gewijzigde motie van de PvdA aangenomen die de regering verzoekt de mogelijkheden te onderzoeken van een elektronische zorgpas, die de patiënt zeggenschap geeft over het eigen medisch dossier.

De uitslag van de stemming over het wetsvoorstel komt niet als een verrassing. Vorige week lieten de verschillende de partijen al weten fundamentele bezwaren tegen het EPD te houden. Alleen het CDA sprak zich plenair nog niet uit over een tegenstem.

Meerdere partijen vroegen minister Schippers het wetsvoorstel in te trekken, maar die kondigde aan dat niet te zullen doen. Daarmee nam Schippers haar verlies, aldus politiek verslaggever Antoinette Reerink van NRC.

Reerink zei toen dat het sneuvelen van het EPD gezien kan worden als een nederlaag voor Schippers, maar de bewindsvrouw had ook te maken met werk van haar voorgangers. “Er viel voor haar niet veel meer te repareren.”

Plannen voor patiëntendossier kostten al 300 miljoen

Uit Kamerstukken die Reerink onderzocht blijkt dat de kosten voor het patiëntendossier tot juli 2010 in totaal 217 miljoen bedroegen. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot circa 300 miljoen euro, meldde het ministerie van Volksgezondheid begin vorige maand.

Plannen EPD al jaren oud

Het EPD had er eigenlijk allang moeten zijn. In 1997 deed minister Borst (D66) een eerste voorstel. Het regeerakkoord van Balkenende IV uit 2007 beloofde “spoedige introductie”. De wet zou zorgverleners verplichten hun patiëntgegevens beschikbaar te maken voor het EPD, waarbij burgers bezwaar zouden kunnen maken.