De Jager verscherpt bonussenbeleid

Minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg
Minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister De Jager van Financiën (CDA) gaat de regels over bonussen bij financiële instellingen aanscherpen. Eerder kondigde hij al aan dat banken met overheidssteun geen bonussen mogen uitkeren. De Jager wil dat deze maatregel ook gaat gelden voor instellingen die gebruikmaken van garantieregelingen van de overheid.

Dit zei De Jager vandaag in het wekelijkse gesprek met RTL Z (video). De aanscherping volgt op de ophef die is ontstaan rond bonussen bij LeasePlan. Hoewel het bedrijf geen directe staatssteun ontvangt, staat de Staat wel voor 5 miljard euro garant voor leningen van LeasePlan.

De Jager kondigde vandaag aan dat de regels ook gaan gelden voor dit soort financiële bedrijven, “zolang ze aan het staatssteun-loket hangen”.

‘Belasten bonussen met terugwerkende kracht slecht idee’


Daarnaast zei de minister dat hij het plan om met terugwerkende kracht bonussen van bankiers te belasten nog steeds niet wenselijk acht. De Kamer nam vorige maand een motie aan waarin staat dat bonussen die bankiers sinds 2008 hebben ontvangen, met terugwerkende kracht voor honderd procent moeten worden belast. De Jager liet weten dit een slecht idee te vinden, onder meer omdat het juridisch niet zou kunnen.