De digitale elite

Laatst liep ik op Amsterdams meest naargeestige station. Het regende en m’n band was lek. Terwijl ik mijn fiets naar de fietsenmaker sleepte, sprak een uitzonderlijk knap meisje me aan. Of ik misschien de weg wist naar de Balistraat? We doken samen een portiek in en ik liet haar de route op mijn iPhone zien. Zelf vraag ik al jaren niet meer naar de weg, want daar is de telefoon voor.

Ik heb zelfs een paar vrienden aan wie je absoluut niet moet vragen waar je hén kan vinden. „Dat zie je toch op Foursquare man?” Overal waar ze komen – winkel, restaurant, kantoorpand, huiskamer – checken ze in. Die jongens behoren tot de digitale elite, en als groep lijken ze licht autistisch. Probeer maar eens een goed gesprek met ze te beginnen. Lukt je niet zolang de accu van hun telefoon nog opgeladen is.

Soms doe ik een poging. Laatst nog, in een Surinaams-Chinees restaurant. Af en toe vloog er een beschouwende flard over tafel – „gemberbier smaakt elke keer anders” – maar de meeste van mijn conversation starters stuitten op een muur van getuur naar iPhone-4’s. De roti moest op de foto met hun Hipstamatic-camera’s. De avond kwam op Twitter vast geweldig over, maar mijn ogen prikten van verveling.

Toch kan ik die jongens niet missen. Het zijn digitale pioniers die me elke keer weer een glimp van de toekomst tonen. Met hun aangegroeide lcd-schermen kan ik leven, zolang ze maar blijven bellen dat ‘je nu voor 100 euro je DNA kan laten analyseren’. Aanbieding! Stuur wat spuug naar 23andme.com en check op welke ziekte je kans maakt. Eén vriend is gestopt met mountainbiken, prostaatkanker lag volgens 23andme.com op de loer.

Mijn DNA heb ik nog niet laten analyseren, maar andere tips van de digitale voorlopers neem ik wel al ter harte. Zo huur ik nu voor 69 dollar per nacht een kamer bij Miquel, een kunstenaar in Barcelona. Biedt hij aan op airbnb.com, net als duizenden anderen. Ideaal, je slaapt voor minder geld bij een ‘local’ en het is beter dan couchsurfen, want je hoeft niet in natura te betalen. Ik koos voor Miquel, omdat een van zijn vorige gasten in een review had geschreven dat zijn huis Almodóvariaans aandeed, ‘only then without the drama’.

Airbnb.com is een van de vele middelen die de digitale elite aanwendt om het leven aangenamer te maken. De hoogtepunten van hun maniakale gepionier deel ik voortaan elke twee weken op deze plek. En dat er dan misschien nooit meer mooie meisjes om de weg vragen, neem ik voor lief.

Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (25) is chef Internet bij NRC Handelsblad en nrc.next en auteur van ‘Sex, Blogs & Rock-’n-Roll’ (Uitgeverij Thomas Rap). Hij schrijft deze column over nieuwe media afwisselend met Alexander Klöpping.