Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volendamse school mag hoofddoek verbieden

Het Don Bosco college in Volendam mag hoofddoekjes verbieden. Het verbod past in de katholieke grondslag die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt, bepaalde de rechtbank in Haarlem.

Van een inperking van de vrijheid van meningsuiting of discriminatie op basis van geloof is volgens de rechtbank geen sprake. Een leerlinge van de school was naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat zij op de school een hoofddoek tijdens de les mag dragen.

Commissie veroordeelde school eerder

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder in de zaak dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden om tijdens de les een hoofddoek te dragen. Ondanks dit oordeel besloot de instelling het verbod te handhaven. In tachtig procent van de gevallen wordt het oordeel van de Commissie overgenomen door de rechter. De school besloot toch het verbod te handhaven en heeft nu zijn gelijk gehaald.

Wilders is er blij mee

Het meisje wist om 14.00 uur nog niet wat de uitspraak was. Zij zit op school en moest het vonnis nog van haar advocaat Jelle Klaas vernemen, laat een medewerker van zijn kantoor weten. Het is daarom nog niet duidelijk of het meisje in hoger beroep gaat of niet.

PVV-leider Geert Wilders is blij met de uitspraak. Via Twitter feliciteert hij de school. Hij hoopt dat veel christelijke scholen het voorbeeld van het Don Bosco college volgen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Gefeliciteerd DBosco college Volendam! Weren hoofddoekjes op chr scholen is geen discriminatie. Hoop dat veel chr scholen voorbeeld volgen.

Het NOS Jeugdjournaal interviewde het meisje, Imane, eind vorige maand.

Ook de advocaat van Imane, Jelle Klaas, komt aan het woord: