Strijd om NYSE barst los met tegenbod Nasdaq

Topman Robert Greifeld van technologiebeurs Nasdaq OMX stond voor een lastige keuze, toen overal om hem heen concurrenten gingen fuseren. In de tegenaanval gaan – en daarmee zijn aandeelhouders en zijn balans onder druk zetten – of de kans voorbij laten gaan en in de vergetelheid raken. Hij heeft voor het eerste gekozen en samen met IntercontinentalExchange (ICE) een tegenbod van 11,3 miljard dollar (7,9 miljard euro) in contanten en aandelen uitgebracht op beursbedrijf NYSE Euronext. Dat is 19 procent meer dan het bod van concurrent Deutsche Börse.

Dit is een gedurfde stap van Nasdaq. In geval van succes moet Greifeld 106 miljoen nieuwe aandelen zien te verkopen om de rest van zijn deel van het bod te financieren. Dat zou de belangen van de huidige aandeelhouders van Nasdaq voor maar liefst 60 procent verwateren.

De deal zou ook de kredietconvenanten van het beursbedrijf doorbreken en de schulden naar een niveau tillen van 3,34 maal de gecombineerde winst voor rente, belastingen en afschrijvingen over vorig jaar. Dat is niet heel veel hoger dan de limiet van drie maal de winst die tot voor kort gold, en de crediteuren van Nasdaq hebben er klaarblijkelijk mee ingestemd. Maar in het percentage zijn ook alle kosten- en omzetsynergieën verwerkt, die pas over drie jaar ten volle vrucht zullen dragen. En de kredietbeoordelaars waarschuwen nu al dat de kredietstatus van Nasdaq zal worden afgewaardeerd als het bod slaagt.

Maar de transactie zit goed genoeg in elkaar om ook enige aantrekkingskracht te kunnen uitoefenen: de aandeelhouders van NYSE incasseren een aardige premie in vergelijking met het bod van Deutsche Börse, een deel daarvan in contanten. Ze zouden ook een deel van ICE in bezit krijgen – een snelgroeiende derivatenbeurs, waarvoor beleggers op dit moment 22 keer de winst over 2011 willen betalen. Nasdaq en ICE denken méér synergievoordelen te kunnen verwezenlijken dan Deutsche Börse. Deze vertegenwoordigen op dit moment alleen al voor de aandeelhouders van Nasdaq – belast, gekort en gekapitaliseerd – een waarde van zo’n 3 miljard dollar. En Greifeld heeft een goede naam als het om fusies en overnames gaat.

Maar hoewel een succesvolle overname van Nasdaq het toonaangevende trans-Atlantische beursbedrijf kan maken, zou het ook betekenen dat het bedrijf voortaan met minder groei en lagere koerswinstverhouding genoegen moet nemen: zuivere derivatenbeurzen zijn waarschijnlijk niet geïnteresseerd in een fusie die haar eigen koerswinstverhouding omlaag brengt, en het organisch laten groeien van dergelijke activiteiten is een tijdrovende aangelegenheid.

Het is de vraag of de Amerikaanse toezichthouders hun goedkeuring aan een overeenkomst willen hechten – ze hebben in het verleden een mogelijke fusie tussen Nasdaq en NYSE al eens met de nodige scepsis bezien. Maar niets doen had Deutsche Börse ruim baan gegeven in de achtertuin van Nasdaq. En Greifeld zou zijn veroordeeld tot een betrekkelijk obscuur bestaan in de marge. Door voor de tegenaanval te kiezen kan hij straks in ieder geval zeggen dat hij het heeft geprobeerd.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld