Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie Jemen opent vuur op betogers - 5 doden

Anti-government protesters attend a rally to demand for the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz April 1, 2011. Embattled Saleh told a huge rally of supporters on Friday that he would sacrifice everything for his country, suggesting he has no plans to step down yet. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Anti-government protesters attend a rally to demand for the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz April 1, 2011. Embattled Saleh told a huge rally of supporters on Friday that he would sacrifice everything for his country, suggesting he has no plans to step down yet. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een betoging in Taiz, afgelopen vrijdag. Foto Reuters

De politie in Jemen heeft vanmorgen het vuur geopend bij protesten in Taiz. Volgens ooggetuigen zijn zeker dertig mensen gewond geraakt.

Update 11:16 Volgens een medische bron van Reuters zijn er vijf doden gevallen bij de beschieting vandaag. In Hudaida zouden mannen in burgerkleding het vuur hebben geopend op de betogers.

Een bron meldt dat één persoon is omgekomen bij de beschieting op de demonstranten, die het aftreden van president Ali Abdullah Saleh eisen. Volgens ooggetuigen wordt er nog steeds geschoten in de stad. Eerder vandaag werd er met scherp geschoten en traangas ingezet bij een betoging in Hudaida, waar honderden gewond bij raakten.

Gisteren vielen in Taiz zeker twee doden toen de politie het vuur opende op betogers. Volgens activist Bushra al-Maqtari werden de betogers omringd door pantservoertuigen en tanks. “Ze bestookten ons drie uur lang met traangas en schoten in de lucht om ons te verdrijven”.

Arabische staten willen bemiddelen

Vanmorgen vroeg maakte het Samenwerkingsraad van Arabische Staten in de Golf bekend te willen bemiddelen in Jemen. Deelnemers zijn Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Qatar en Koeweit. Zij spraken hun bezorgdheid uit over de situatie in Jemen en de instabiliteit op het Arabische schiereiland. Vooral Bahrein en Oman hebben zelf ook te maken met hevige protesten.

Saleh is al 32 jaar aan de macht. Lees hier meer over de gebeurtenissen in Jemen.