Nog geen informatie over opgepakte Chinese kunstenaar Ai Weiwei

Chinese artist Ai Weiwei throws porcelain sunflower seeds into the air as he poses with his installation "Sunflower Seeds", in the Turbine Hall at the Tate Modern gallery, in London in this October 11, 2010 file photo. Ai, 53, who designed Beijing's iconic Bird's Nest Olympic Stadium, was due to fly to Hong Kong for business on April 3, 2011 morning but was detained at immigration on his way out of the capital city, according to news reports. The studio of the outspoken government critic was also raided by the police, according to Ai's assistant. REUTERS/Stefan Wermuth/Files (BRITAIN - Tags: SOCIETY POLITICS)
Chinese artist Ai Weiwei throws porcelain sunflower seeds into the air as he poses with his installation "Sunflower Seeds", in the Turbine Hall at the Tate Modern gallery, in London in this October 11, 2010 file photo. Ai, 53, who designed Beijing's iconic Bird's Nest Olympic Stadium, was due to fly to Hong Kong for business on April 3, 2011 morning but was detained at immigration on his way out of the capital city, according to news reports. The studio of the outspoken government critic was also raided by the police, according to Ai's assistant. REUTERS/Stefan Wermuth/Files (BRITAIN - Tags: SOCIETY POLITICS) De Chinese kunstenaar Ai Weiwei presenteerde eind vorig jaar in Londen, in het Tate Modern, een installatie met miljoenen handgemaakte zonnebloempitjes van porselein. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei is taal noch teken vernomen sinds hij gisteren vlak voor zijn reis naar Hongkong opgepakt werd op het vliegveld van Peking.

Medewerkers van zijn atelier hebben geen informatie gekregen van de autoriteiten over de beschuldiging tegen hem of zijn verblijfplaats. Acht van hen zijn gisteren zelf ook verhoord, maar dezelfde dag nog vrijgelaten. Ai, die als enige nog vast zit, zat niet bij die groep. “We hebben geen idee waar hij is,” zei een medewerker tegen persbureau Reuters.

Onze correspondent Oscar Garschagen schrijft vandaag in nrc.next over de angst bij de autoriteiten voor ‘een kleine vonk die een prairiebrand kan veroorzaken’.

“De nieuwe campagne tegen dissidenten toont aan hoe onzeker de leiders zijn over de ontwikkelingen in Libië, Egypte en Tunesië”, zegt Li Datong, oud-hoofdredacteur van het Dagblad voor de Jeugd en met Ai Weiwei ondertekenaar van Charta 08, een pleidooi van democratisering in China. “Het idee dat mensenrechten en democratie zwaarder kunnen wegen dan de soevereiniteit van een land, zoals we zien in Libië, en de autoriteit van machthebbers, zoals in Egypte, wordt gezien als een serieuze bedreiging.”

In de lange reeks woorden en begrippen die door de Chinese censuur worden geblokkeerd of als verdacht signaal worden aangemerkt hoort sinds de Jasmijnrevolutie in Tunesië ook de jasmijnbloem. Wie in Peking of Shanghai op bepaalde plaatsen met zo’n bloem rondloopt, kan rekenen op belangstelling van de politie. ‘Een kopje jasmijnthee drinken’ is een codeterm voor politieverhoor. De twee advocaten en de schrijver - Chen Wei, Ding Mao en Ran Yunfei - die vorige week in de provincie Sichuan door de paramilitaire politie werden opgepakt worden ervan beschuldigd te hebben opgeroepen tot de zogenoemde “Jasmijnwanderlingen”.


Update 21.29 uur:
De Verenigde Staten zeggen “diep bezorgd” te zijn over de stijgende trend van verdwijningen en aanhoudingen van mensenrechtenactivisten in China. Buitenlandse Zaken-woordvoerder Mark Toner drong er vanavond bij de Chinese regering op aan dat Ai Weiwei onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Hij noemde de relatie tussen de VS en China “zeer breed en complex” en de mensenrechten een kwestie waar de landen het over oneens zijn.