Nazarbajev blijft, zoals verwacht, president Kazachstan

Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev greets supporters during the 'Forward, together with the leader' forum in Astana April 4, 2011. Veteran Kazakh leader Nursultan Nazarbayev won Sunday's early presidential election with an overwhelming 95.5 percent of the vote, the Central Election Commission said Monday, citing first official results. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov (KAZAKHSTAN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev greets supporters during the 'Forward, together with the leader' forum in Astana April 4, 2011. Veteran Kazakh leader Nursultan Nazarbayev won Sunday's early presidential election with an overwhelming 95.5 percent of the vote, the Central Election Commission said Monday, citing first official results. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov (KAZAKHSTAN - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Zoals verwacht heeft de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev de presidentsverkiezingen van gisteren met overweldigende meerderheid gewonnen. Uit voorlopige cijfers van de centrale kiescommissie blijkt dat Nazarbajev 95,5 procent van de stemmen heeft gekregen.

Drie oppositiekandidaten kregen ieder minder dan twee procent van de stemmen. Hardliners binnen de oppositie hadden geweigerd zich kandidaat te stellen, omdat de verkiezingen in hun ogen een farce zijn. Volgens Nazarbajev heeft iedere kandidaat gelijke toegang tot de media gehad en hebben alle kandidaten hun boodschap aan het electoraat kunnen overbrengen.

“We hebben gewonnen, dit is een overwinning voor ons allemaal. Kazachstan heeft opnieuw aan de wereld laten zien dat het een groeiende, jonge staat is die het respect van de internationale gemeenschap heeft gekregen en heeft laten zien dat we open staan voor de hele wereld.” - Nazarbajev

Schok voor internationale waarnemers

Er is veel kritiek op de verkiezingsuitslag. Zo zijn er berichten over fraude. Studenten zouden gedwongen zijn geweest hun stem uit te brengen en het opkomstcijfer zou zijn opgeklopt.

De overwinning van Nazarbajev werd al verwacht, maar de enorme overwinning en het extreem hoge opkomstpercentage - rond de negentig procent - is desalniettemin een grote schok voor veel internationale waarnemers. De Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei maandag dat Kazachstan niet in staat is geweest verbeteringen door te voeren ten opzichte van eerdere verkiezingen, die volgens de OVSE eerlijk noch vrij waren.

De 70-jarige Nazarbajev is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Kazachstan nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, aan de macht.