Sap: GroenLinks kan steun voor trainingsmissie alsnog intrekken

Jolande Sap bij Buitenhof. Screenshot NOS

GroenLinks-leider Jolande Sap sluit niet uit de steun voor de trainingsmissie van politieagenten in de Afghaanse provincie Kunduz alsnog in te trekken. Dat maakte ze vanmiddag duidelijk in het televisieprogramma Buitenhof.

De steun van GroenLinks was in januari nog doorslaggevend voor het doorgaan van de missie nadat gedoogpartner PVV en ook de PvdA zich hadden uitgesproken tegen de missie.

“Het kabinet moet niet marchanderen met de toezeggingen”, zei Sap in Buitenhof, en niet “willens en wetens beloften” breken.

De partij van Jolande Sap wil dat het kabinet de training van Afghaanse politieagenten van zes naar acht weken verlengt en dat alfabetisering en mensenrechten een belangrijkere rol gaan spelen. Als eerder gedane toezeggingen over een langere missie en een training gericht op mensenrechten, criminaliteitsbestrijding en rechtsstaat niet worden waargemaakt, zei de GroenLinks-leider, wil en kan GroenLinks de missie niet steunen.

De Nederlandse missie in Kunduz duurt naar verwachting tot halverwege 2014. Eerder deze week bleek nog dat de NAVO niets ziet in de Nederlandse aanpassing van de politietrainingsmissie in Kunduz.

‘Aanpassing van het trainingscurriculum bedreigt de verdere standaardisering van de training die we proberen te bereiken,’ aldus kapitein Nicole Ashcroft van de NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A) onder wiens commando de politietrainers vallen.