Protesten tegen koranverbranding zetten door

Afghaanse demonstranten dragen een gewonde collega tijdens een protest zaterdag in Kandahar tegen de koranverbranding in Florida. Foto AP / Allauddin Khan
Afghaanse demonstranten dragen een gewonde collega tijdens een protest zaterdag in Kandahar tegen de koranverbranding in Florida. Foto AP / Allauddin Khan Afghaanse demonstranten dragen een gewonde collega tijdens een protest zaterdag in Kandahar tegen de koranverbranding in Florida. Foto AP / Allauddin Khan

De protesten in Afghanistan tegen de koranverbranding gaan vandaag door. Gisteren vielen daarbij tien doden en 83 gewonden in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar.

De protesten gaan vandaag de derde dag in met een demonstratie in Kabul. De Talibaan hebben mensen opgeroepen om in opstand te komen, terwijl de overheidstroepen de schuld krijgen van geweld.

Koranverbranding in Florida
De woede richt zich tot een Amerikaanse dominee, die vorige week in Florida een koran verbrandde. De omstreden dominee, die vorig jaar op het laatste moment afzag van zijn plan op de verjaardag van de aanslagen van 9/11 een koran te verbanden, liet dat tien dagen geleden alsnog doen. Dominee Terry Jones hield een “proces” waarin hij als rechter de koran “veroordeelde” tot verbranding, zei hij tegen USA Today. Een collega voltrok het “vonnis”.

VN-personeel onthoofd na verbranding

In Pakistan leiddde de koranverbranding direct al tot protesten. Vrijdag werden zeven buitenlandse employés van de Verenigde Naties in het Noord-Afghaanse Mazar-i-Sharif gedood bij de bestorming van hun gebouw door een menigte betogers. Deze protesteerden tegen de koranverbranding.

Obama veroordeelt verbranding
Obama de koranverbranding scherp veroordeeld, als ook de dodelijke protesten daartegen in Afghanistan. De ontheiliging van heilige teksten is een daad van “extreme intolerantie en fanatisme”, zei hij gisteren.