41 doden bij zelfmoordaanslag in soefi tempel in Pakistan

Pakistaanse justitie in de hoofdstad toonde vandaag in beslag genomen explosieven bedoeld voor een aanslag. Tegelijkertijd had in Dera Ghazi Khan een zelfmoordaanslag plaats. Foto Reuters / Akhtar Soomro

Eenenveertig mensen zijn vandaag omgekomen bij een zelfmoordaanslag in een soefi tempel in de stad Dera Ghazi Khan in Centraal-Pakistan, meldt Reuters. Minstens zeventig mensen zijn gewond geraakt. Het ging om twee ontploffingen, aldus een politiefunctionaris.

De aanslag zal “veel woede opwekken”, stelt Aljazeera correspondent Kamal Hyder, omdat “wederom vrouwen, kinderen en gewone burgers het slachtoffer zijn”.

Het gaat om een tempel bij het graf van de dertiende-eeuwse soefi heilige Ahmed Sultan, ook bekend als Sakhi Sarwa, meldt AFP.
In de tempel was een driedaags festival gaande met duizenden aanwezigen ter ere van de heilige.

Het is de vijfde zelfmoordaanslag in vijf dagen, telt AFP. In de afgelopen drieëneenhalf jaar zijn in Pakistan bijna 4.200 mensen omgekomen bij meer dan 450 aanslagen, merendeels zelfmoord, gepleegd door Pakistaanse Talibaan. De Talibaan hebben het met name gemunt op de gematigde soefi’s.