Israël: VN moet Goldstone-rapport over Gaza-oorlog intrekken

FILE - In this June 3, 2009, file photo, UN investigator Richard Goldstone visits the destroyed house where members of the Samouni family were killed in an artillery strike during Israel's offensive in January 2009 in Gaza City. Goldstone, the head of a U.N.-appointed expert panel that investigated the Gaza war between Israel and Hamas in the winter of 2008-2009 said in a newspaper article published Friday April 1, 2011 by the Washington Post that new accounts by Israel's military indicate that it did not deliberately target civilians. (AP Photo/Ashraf Amra, File)
FILE - In this June 3, 2009, file photo, UN investigator Richard Goldstone visits the destroyed house where members of the Samouni family were killed in an artillery strike during Israel's offensive in January 2009 in Gaza City. Goldstone, the head of a U.N.-appointed expert panel that investigated the Gaza war between Israel and Hamas in the winter of 2008-2009 said in a newspaper article published Friday April 1, 2011 by the Washington Post that new accounts by Israel's military indicate that it did not deliberately target civilians. (AP Photo/Ashraf Amra, File) VN-onderzoeker Richard Goldstone bezoekt huizen die zijn verwoest tijdens Israëls offensief in Gaza-stad in januari 2009. Foto AP / Ashraf Amra

Israël wil dat de Verenigde Naties hun rapport over de Gaza-oorlog van 2009 intrekken. Premier Netanyahu zei vandaag dat hij andere landen zal vragen zich in te spannen voor de intrekking van het zogenoemde Goldstone-rapport.

Volgens Israël heeft het rapport zijn waarde verloren nu Richard Goldstone, die het onderzoek naar de oorlog leidde, niet langer achter een van de belangrijkste conclusies staat. Goldstone schreef vrijdag in The Washington Post dat het Israëlische leger toch niet met opzet op burgers lijkt te hebben geschoten. Destijds verwierp Israël deze beschuldiging onmiddelijk. In het rapport staat dat het Israëlische leger zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, evenals de Palestijnse tegenstanders in het conflict.

Goldstone, een Zuid-Afrikaanse (en joodse) rechter, schreef in de Amerikaanse krant dat hij het rapport nu nooit meer zo zou schrijven.

“We weten nu veel meer over wat er is gebeurd in de Gaza-oorlog. Als ik had geweten wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document zijn geweest”, schrijft Goldstone in The Washington Post.

De oorlog, die drie weken duurde, kostte het leven aan veertienhonderd Palestijnen, onder wie honderden burgers, en dertien Israëliërs. Israël begon de oorlog om een eind te maken aan de raketaanvallen die Palestijnse strijders al jaren vrijwel dagelijks uitvoerden op het zuiden van Israël.

Bevindingen VN-commissie-Davis McGowan
Recentelijk kwamen bevindingen naar buiten van de VN-commissie van onafhankelijke deskundigen onder leiding van voormalig rechter Mary Davis McGowan. Deze commissie werd belast met het volgen van Israëlisch en Palestijns onderzoek in reactie op het rapport-Goldstone.

Enkele uitspraken van Goldstone:

“Hoewel ik blij ben met het Israëlische onderzoek naar de beschuldigingen, deel ik de bezorgdheid die tot uiting komt in het McGowan Davis-rapport, dat slechts enkele onderzoeken zijn afgerond, en ben ik van mening dat de procedure had moeten worden gehouden in een openbaar forum.”

“De weigering van Israël om medewerking te verlenen ons onderzoek betekende dat we niet in staat waren te bevestigen hoeveel van de omgekomen inwoners van Gaza burgers waren en hoeveel daarvan strijders”, aldus Goldstone. De Israëlische cijfers bleken later overeen te komen met de nieuwe cijfers verstrekt door Hamas.


Update 15.49 uur:
De PVV in het Europees Parlement wil dat het Europees Parlement onmiddellijk zijn resolutie intrekt waarin steun werd uitgesproken voor het Goldstone-rapport. Volgens de PVV, die het rapport altijd al eenzijdig heeft gevonden, geven de uitspraken van Goldstone daar aanleiding toe.