Doden in Afghanistan bij protesten tegen Amerikaanse koranverbranding

Demonstranten verbranden een Amerikaanse vlag in Jalalabad vandaag. Foto Reuters

Gevechten tussen anti-Amerikaanse demonstranten en politie breiden zich uit over Afghanistan. De demonstranten zijn woedend over de verbranding van een koran op 20 maart door een Amerikaanse dominee die er vervolgens foto’s van op zijn website plaatste. Het is de derde dag van protesten.

Vandaag werd voor het eerst gedemonstreerd in Jalalabad in Oost-Afghanistan. Honderden demonstranten blokkeerden urenlang de belangrijkste verkeersader, schreeuwden dat Amerikaanse troepen moeten verdwijnen en verbrandden een beeltenis van Obama. In de eveneens oostelijke provincie Parwan blokkeerden zo’n duizend demonstranten een weg door er autobanden in vuur te steken.

In Kandahar is een politieagent doodgeschoten en raakten er twee gewond, meldt AP, terwijl achttien burgers gewond zouden zijn. AFP meldt echter twee doden en 36 gewonden in Kandahar zonder verder specificaties.

Aanleiding voor het geweld is de verbranding van een koran op 20 maart jongstleden door dezelfde dominee die op de herdenking van 9/11 vorig jaar dit van plan was. Toen ging het plan niet door na scherpe protesten. Als diepere oorzaak schetst AP echter een groeiend ongenoegen onder Afghanen over het optreden van buitenlandse militaire en de vele burgerslachtoffers die zij veroorzaken. De recente publicatie van foto’s van Amerikaanse soldaten die poseerden met lijken van Afghanen heeft het imago van de troepen ook niet geholpen.