Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Chinese kunstenaar Ai Weiwei opgepakt op vliegveld, regering nerveus

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Foto AFP / Frederic J. Brown
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Foto AFP / Frederic J. Brown De Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Foto AFP / Frederic J. Brown

De bekende Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei is op de luchthaven van Peking meegenomen door de politie.

Ai, een uitgesproken criticus van de Chinese regering, wilde een vlucht naar Hong Kong nemen, toen hij werd afgevoerd door de politie. Afgelopen week werd zijn studio drie keer door de politie doorzocht en werden acht medewerkers gearresteerd.

Chinese leiders vrezen voor ‘Chinese lente’
China is sinds februari, toen de Arabische lente begon, bezig met een arrestatiegolf van dissidenten die oproepen tot dezelfde rechten en vrijheden als in het Midden-Oosten.

NRC-correspondent Oscar Garschagen vanuit Shanghai:

“De arrestatie van Ai Weiwei zat eraan te komen. Er worden op het ogenblik veel dissidenten opgepakt. Met name advocaten, schrijvers en bloggers die politieke hervormingen willen. De Chinese regering is erg nerveus naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Arabische wereld en wil voorkomen dat de roep om vrijheid overslaat naar China. Eén vonk kan tot een prairiebrand leiden. Daarom kunnen dissidenten rekenen op extra aandacht. Sommigen krijgen een waarschuwing, anderen een uitnodiging voor een kopje thee op het politiebureau.”


Meer dan honderd arrestaties sinds februari

Met de arrestatie van twee juristen en een schrijver deze week is het aantal dissidenten dat sinds eind februari is opgepakt de honderd gepasseerd. De telling wordt bijgehouden door China Human Rights Defenders, Amnesty International en Duihua. Zij baseren zich op informatie van familieleden en vrienden van de plotseling verdwenen activisten, aldus Garschagen. Deze in Hongkong gevestigde mensenrechtenorganisaties denken dat daarnaast nog “enkele honderden andere dissidenten” scherp in de gaten worden gehouden of de facto huisarrest opgelegd hebben gekregen.

Kunst van Ai
Ai Weiwei is onder meer bekend van zijn vloer van (handgemaakt porseleinen) zonnebloempitten in de Turbine Hall van Tate Modern. Ook is hij een van de ontwerpers van het Olympisch stadion het Vogelnest in Peking.

Ai heeft het plan opgevat om een studio te openen in Berlijn. Als hij dat plan doorzet is de kans groot dat hij China niet meer in komt.