Overwinningen voor Ajax en Groningen in Eredivisie

Ajax won vanmiddag thuis van Heracles Almelo met 3-0. Pas na rust schoten Oleguer, De Jong en Özbiliz de Amsterdamse club naar de overwinning.

Hiermee doet Ajax goede zaken in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ploeg van Frank de Boer won in de Arena enigszins geflatteerd van Heracles en houdt hiermee aansluiting met FC Twente en PSV. Ajax bezet de derde plaats na de zege, op vijf punten van koploper Twente. Heracles blijft negende.

Zwak spel Ajax

Ajax speelde zwak en Heracles groeide in de wedstrijd. Voor rust nam de thuisploeg desondanks het doel van de Almeloërs onder vuur via Siem de Jong, El Hamdaoui, Miralem Sulejmani en Lorenzo Ebecilio, maar doelman Remco Pasveer hield zijn doel schoon. Daley Blind werd gewisseld voor debutant Nicolai Boilesen na een grove charge van Willy Overtoom, die van geluk mocht spreken dat hij niet van het veld werd gestuurd.

De Heraclieden kwamen in de tweede helft goed uit de kleedkamer en testten Vermeer via inzetten van Overtoom en invaller Marko Vejinovic. Na een uur spelen kwam Ajax enigszins tegen de verhouding in op voorsprong door een wel heel gelukkig doelpunt. Een vrije trap van rechts werd slecht verwerkt door Pasveer, waarna Oleguer de bal op de doellijn binnen mocht knikken.

Ajax wilde doordrukken na de openingstreffer en voerde de druk op. De sterk invallende linksback Boilesen kopte direct na de 1-0 in de handen van Pasveer en twee minuten later schoot Ebecilio naast na een mooie combinatie met Sulejmani. Halverwege het tweede bedrijf schoot De Jong de 2-0 tegen de touwen op aangeven van Christian Eriksen.

In de slotfase gingen de Heraclieden op zoek naar de aansluitingstreffer, waardoor er wat meer ruimte ontstond voor Ajax. In de slotfase bepaalden twee invallers de uitstand op 3-0. Aras Özbiliz maakte op aangeven van Boilesen zijn eerste doelpunt in het eerste van de Amsterdammers.

De goal van Özbiliz:
http://www.youtube.com/watch?v=YUE0mmUwE9U

Groningen wint van Venlo

Ook FC Groningen versloeg zijn tegenstander thuis. Met 3-2 won de club nipt van VVV-Venlo.

In de Euroborg werd het 3-2 voor de thuisploeg. Door de zege blijft Groningen volop meedoen in de strijd om de vierde plaats. Met vijftig punten uit 29 duels staat de ploeg zesde. Nummer vier AZ heeft twee punten meer, nummer vijf ADO Den Haag heeft er een meer dan de Groningers.

Via Dusan Tadic en Andreas Granqvist kwam Groningen op 2-0 voor, maar Dario Vujicevic zorgde drie minuten voor rust voor de aansluitingstreffer. Nicklas Pedersen maakte er even later al 3-1 van. In de tweede helft maakte Robert Cullen de 3-2 namens VVV. De goal van de Japanner kreeg echter geen vervolg meer.

VVV-Venlo blijft zeventiende. De Venlonaren zagen nummer zestien Excelsior gisteren al uitlopen door de verrassende zege van de Rotterdammers op sc Heerenveen. Nummer laatst Willem II speelde ook zaterdag, maar verloor. De Tilburgers staan vijf punten achter op VVV.

De reactie van VVV-trainer Willy Boessen na de 3-2 nederlaag bij FC Groningen (via NOS):

    • Hans Klis