Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Help de bijen met bamboe

Het is lente. Tijd voor zon, bloemen en bijen. Het boek Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin gaat over die ijverige beestjes. Het leukste erin is de beschrijving van de bijenbungalow – voor de bijen in kale nieuwbouwwijken.

Hè, eindelijk. De bijen zijn terug. Ga met lekker weer even in een veldje bloemen zitten. Daar is de eerste bij al. Het is net als met sterren: als je blijft kijken, zie je er steeds meer.

De meeste bijen in de tuin en het park zijn honingbijen. Ze wonen in de bijenkasten van imkers en maken honing met de bloemen uit jouw tuin.

Honingbijen doen nog meer nuttigs. Ze bestuiven appelbomen, aardbeienplanten, frambozenstruiken. En, niet te vergeten, wilde bloemen. Zonder bijen en andere insecten kunnen veel planten geen zaad maken.

Eerlijk gezegd is de honingbij de enige bij die Dr. Zeepaard kent. Maar er zijn er veel meer, wel honderd. Sommige zien er zelfs uit als zwarte vliegjes.

Het is niet zo moeilijk om ook een paar van die andere bijensoorten te leren kennen. Beter nog: ze komen bij je wonen.

Het bouwwerk op de foto is een soort nestkastje voor ‘metselbijen’. Deze ‘bijenbungalow’ kun je zelf maken en in je tuin hangen. Dat las Dr. Zeepaard in een boek over Fleur de Bij.

Metselbijen wonen niet in bijenkorven, maar in kleine holletjes. Gaatjes in dood hout bijvoorbeeld, of verlaten gangetjes van kevers. Er zijn wel 20 verschillende metselbijen in Nederland. De meeste zijn zeldzaam. Maar de ‘rosse metselbij’ met zijn oranje harige achterlijf moet je kunnen vinden.

De bijenbungalow geeft onderdak aan metselbijen die geen holletjes kunnen vinden. Dat is vaak zo, in een wijk met nette, nieuwe huizen en strakke tuinen. Er zitten een heleboel holle bamboestengels in de bijenbungalow. Past precies, vindt de metselbij!

Op www.fleurdebij.nl staat een bouwtekening. Je kunt er ook het boek over Fleur de Bij bestellen, met bijenweetjes en honingrecepten. Het kost €14,95.