CDA-congres stemt tegen dierenpolitie, maar die komt er wel

CDA-leden zitten niet te wachten op de komst van vijfhonderd animal cops. Op het congres van de partij in Den Haag werd aan het einde van de ochtend een resolutie tegen de dierenpolitie aangenomen.

De aanname van de resolutie betekent niet dat de door de PVV zo gewenste dierenpolitie er niet komt, zegt Freek Staps, politiek redacteur van NRC Handelsblad en aanwezig op het congres:

“Die komt er gewoon, maar de leden spreken zich op deze manier uit tegen dit compromis met de PVV. Fractievoorzitter Van Haersma Buma zei erover: een regeeerakkoord is geven en nemen, we hebben de animal cops gegeven maar ook veel gekregen.”

De CDA-leden besloten vanochtend verder om een adviesgroep van leden te vormen die de nieuwe partijvoorzitter, die vanmiddag wordt gekozen, kan bijstaan. Volgens Staps krijgt de voorzitter op deze manier meer macht, omdat er buiten het partijbestuur om een een extra orgaan wordt gevormd.

Het CDA-congres begon vanochtend om half tien en staat vooral in het teken van het kiezen van een nieuwe partijvoorzitter. Tot en met de lunchpauze van het congres, die voor half één gepland staat, kunnen de leden via computers in het Haagse congrescentrum World Forum of via de eigen telefoon hun stem uitbrengen op de kandidaten Sjaak van der Tak en Ruth Peetoom. De uitslag van de stemming wordt vanaf vier uur vanmiddag verwacht.

Volgens Freek Staps wordt het congres door de partij gezien als “een nieuw begin na vier verloren verkiezingen op rij”.