Zweedse VN-medewerker gedood in Abidjan

(FILES) View taken on December 24, 2010 from a helicopter shows the Plateau neighbourhood, business district, in central Abidjan. Gunfire erupted around the home of under-siege Ivory Coast strongman Laurent Gbagbo and the presidential palace on April 1, 2011, Abidjan residents and AFP journalists reported. Fighting continued in the administrative district of Plateau, home to the presidential palace, where the roar of heavy artillery shelling pierced the air. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
(FILES) View taken on December 24, 2010 from a helicopter shows the Plateau neighbourhood, business district, in central Abidjan. Gunfire erupted around the home of under-siege Ivory Coast strongman Laurent Gbagbo and the presidential palace on April 1, 2011, Abidjan residents and AFP journalists reported. Fighting continued in the administrative district of Plateau, home to the presidential palace, where the roar of heavy artillery shelling pierced the air. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Het zakendistrict in Adidjan, gefotografeerd vanuit een helikopter. (Foto AFP / Issouf Sanogo)

Een Zweedse medewerker van de VN is omgekomen in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. De waarschijnlijke doodsoorzaak is een ‘verdwaalde kogel’. Dat meldt het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vrouw, een dertiger, was in haar woonverblijf toen ze geraakt werd.

Abidjan vormt momenteel het decor voor wat gezien wordt als de finale strijd tussen de milities van Laurent Gbagbo en de troepen van de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen november, Alassane Ouattara. Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo. Onder meer bij Gbagbo’s residentie zou gevochten zijn.

Franse strijdkrachten hebben ongeveer 500 buitenlanders, onder wie 150 Fransen, overgebracht naar een militair complex vanwege de dreiging van plundering in Abidjan.

De Afrikaanse Unie heeft Gbagbo opnieuw opgeroepen om afstand te doen van het presidentschap “om het lijden van de Ivorianen te verkorten,” zo stelde AU-voorzitter Jean Ping in een verklaring.