Zeven VN-medewerkers gedood bij lynchpartij Afghanistan

Smoke billows from the UN headquarters after protesters attacked the compound in Mazar-i-Sharif on April 1, 2011. Twelve people including seven foreign UN workers died in an attack on a UN headquarters in northern Afghanistan by protesters angered by a US pastor's burning of the Koran, the provincial governor said.AFP PHOTO/STR
Smoke billows from the UN headquarters after protesters attacked the compound in Mazar-i-Sharif on April 1, 2011. Twelve people including seven foreign UN workers died in an attack on a UN headquarters in northern Afghanistan by protesters angered by a US pastor's burning of the Koran, the provincial governor said.AFP PHOTO/STR Rook stijgt op uit het complex van de Verenigde Naties in Mazar-e Sharíf. Foto AFP

Bij een gewelddadige demonstratie in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn zeven medewerkers van de Verenigde Naties gedood. Vijf Afghanen kwamen om het leven.

Update 22:03 De VN houdt het dodental van haar medewerkers op zeven. Bekend is dat onder de doden een Noor, een Zweed een Roemeen en vier Nepalezen zijn. Het vermeende brein achter de aanval is aangehouden.

Update 19:36 Het dodental staat op acht, maar dat kan volgens de VN nog stijgen tot twintig.

Twee van de VN-medewerkers zijn onthoofd, volgens de lokale autoriteiten, hoewel de chef van de vredesoperaties van de VN, Alain le Roy, dat ontkent. Dat schrijft een correspondent van Reuters op Twitter:

Twitter avatar lou_reuters lou charbonneau UN peacekeeping chief Le Roy: No one was beheaded in #Afghanistan attack, but one victim’s throat was cut.

Volgens de VN gaat het om drie internationale personeelsleden van de VN en vier Nepalese Ghurka’s, in dienst als bewakers. Het Noorse ministerie van Defensie zegt dat een van de slachtoffers de Noorse luitenant Col Siri Skare is, een 53-jarige pilote. Ook zijn er een Zweedse en een Roemeense medewerker omgekomen.

Een Afghaanse politiefunctionaris laat weten dat het vermeende brein achter de aanval is aangehouden. Meer dan twintig mensen zijn aangehouden.

Demonstratie tegen Koranverbranding

De demonstratie was gericht tegen een vermeende Koranverbranding door een conservatieve dominee in de Amerikaanse staat Florida. De demonstranten bestormden het gebouw van de VN in de stad, schoten op bewakers en stichtten brand in het complex.

VN-chef Ban Ki-Moon heeft de ‘laffe aanval’ op het VN-complex veroordeeld, net als de Amerikaanse president Barack Obama. Beiden boden hun medeleven aan de nabestaanden van de omgekomen VN-medewerkers aan.

Mazar-i-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balch, de buurprovincie van Kunduz, waar Nederland een politietrainingsmissie naar uitzendt.