Verschilt het van een huwelijk?

Ja. Het Nederlandse huwelijk van twee mannen of twee vrouwen verschilt op drie punten van het huwelijk van een vrouw en een man.

1. Ambtenaren mogen in Nederland weigeren een koppel van hetzelfde geslacht te trouwen. Gemeenten benoemen zelf hun trouwambtenaren, de wet laat ruimte voor de benoeming van ambtenaren met gewetensbezwaren, zolang praktische oplossingen mogelijk zijn (er moet dus wel een andere ambtenaar zijn, zónder bezwaren).

2. Een huwelijk van twee mannen of twee vrouwen wordt niet in alle landen erkend, dat is wel zo bij een huwelijk van een man en een vrouw.

3. Het derde verschil duikt op wanneer het over kinderen gaat. Een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Dat geldt niet voor partners van hetzelfde geslacht. Wanneer een lesbisch echtpaar met behulp van kunstmatige inseminatie een kind krijgt, moet de partner van de biologische moeder het kind adopteren.

Homobelangenvereniging COC vecht die verschillen aan. De organisatie stuurde gisteren een open brief aan de Tweede kamer.