Uit Lampedusa geëvacueerde vluchtelingen ontvluchten kamp

Migranten rennen nadat ze het tentenkamp Manduria in het zuiden van Italië ontvluchten. Foto AP / Lapresse

Tientallen asielzoekers zijn vandaag alweer een tentenkamp in het zuiden van Italië ontvlucht. Ze waren daar deze week naartoe gebracht vanaf het overvolle Lampedusa, een Italiaans eilandje dat dichter bij Afrika ligt dan bij Italië. Lampedusa stroomde de afgelopen weken over met vluchtelingen uit onder meer Tunesië en Libië.

De migranten ontdekten een gat in het hek om het kamp in Manduria en vluchtten en masse. Televisiebeelden en foto’s tonen hoe ze naar de omringende velden rennen. Deze week nog bezocht premier Silvio Berlusconi het eiland en werden de eerste vluchtelingen via boten elders in Italië ondergebracht om de drukte op Lampedusa te laten afnemen.

Sinds het begin van dit jaar zijn ongeveer 22.000 migranten, vooral Tunesiërs, op Lampedusa aangekomen in een poging de onrust in Noord-Afrika te ontvluchten. De meeste migranten zijn naar andere opvangcentra overgebracht, waaronder Manduria. Daar is een tentenkamp voor zo’n vierduizend migranten ingericht.

Italië wil dat de Europese Unie helpt bij het migrantenprobleem. Het heeft Tunesië gevraagd de grenzen beter te bewaken.