Terpstra door sleutelbeenbreuk niet in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra kan zondag niet deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen. De Nederlandse wielrenner van Quickstep kwam gisteren in de afsluitende tijdrit van de West-Vlaamse rittenkoers Driedaagse De Panne ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Terpstra zou vandaag worden geopereerd.

Terpstra (26) zou in Vlaanderens Mooiste een beschermde rol krijgen, achter kopman Tom Boonen. Afgelopen week reed hij sterk in de semiklassiekers Dwars door Vlaanderen en E3 Harelbeke. „Ik ben zeer tevreden over de ontwikkeling van Terpstra”, zei manager Patrick Lefevere van Quickstep eerder deze week. De Nederlandse kampioen moest volgens Lefevere nog wennen aan de andere manier van wedstrijden rijden bij Quickstep. „Maar met Chavanel kan hij zondag in Vlaanderen de joker van de ploeg zijn”, zei Lefevere voordat bekend werd dat de renner moest afzeggen.

Terpstra droomde al maanden van de grote klassiekers in april. Tot hij gisteren in de tijdrit langs de Vlaamse kust door een rukwind hard tegen het asfalt werd gesmeten. Ploegleider Tom Steels kon maar net remmen voor zijn renner, die de val brak met de linkerarm. Terpstra had direct door dat het mis was en stapte even later vergezeld door Quickstep-arts Yvan van Mol in de gereedstaande ambulance. „Ik ben ontzettend teleurgesteld, ook voor het team”, liet hij na afloop weten.

Ook andere favorieten voor de Ronde van Vlaanderen kwamen in ‘De Panne’ ten val. De Belg Leif Hoste, bij Katoesja kopman naast de Italiaan Filippo Pozzato, liep eerder deze week verwondingen op aan gezicht en knie. Kopman Stijn Devolder van Vacansoleil, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2008 en 2009, blesseerde zijn elleboog. Beiden kunnen zondag wel starten.

De eindzege in de Driedaagse De Panne ging gisteren naar thuisrijder Sébastien Rosseler. De Belgische renner van Team Radioshack won de afsluitende tijdrit en reed daarmee zijn landgenoot Bert de Backer van de ploeg Skil-Shimano uit de leiderstrui.

De Nederlander Lieuwe Westra (Vacansoleil) werd tweede in de 14,7 kilometer lange tijdrit en eindigde ook als tweede in het klassement. Westra slaagde er wel in De Backer te passeren, maar Rosseler bleek een klasse apart. De Belg was veertien tellen sneller dan Westra en stelde daarmee de eindzege veilig.