Syrische politie zet traangas in op ‘Dag van de Martelaren’

In hoofdstad Damascus en andere Syrische steden zijn rond half twee na het vrijdagmiddaggebed duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen president Al-Assad. In Syrië is het vandaag ‘Dag van de Martelaren’.

Inwoners van de hoofdstad meldden aan persbureau Reuters dat ordetroepen traangas gebruikten tegen betogers in Douma, een voorstad van Damascus. Elders in de hoofdstad, bij de Umayyad moskee, betuigden aanhangers van Al-Assad hun steun aan de president en riepen zij “God, Syrië, Bashar”.

In de zuidelijke stad Deraa, waar de afgelopen weken tientallen doden vielen bij anti-regeringsprotesten, waren aan het begin van de middag volgens ooggetuigen ongeveer vijfduizend mensen op straat. Zij riepen leuzen als “Wij willen vrijheid” en “Het bloed van martelaren is niet goedkoop”.

President Al-Assad sprak eergisteren het Syrische volk toe en zei dat zijn land “ten prooi valt aan een omvangrijk buitenlands complot dat het land probeert te vernietigen”. Hij kondigde aan dat zijn regering hervormingen, zoals het opheffen van de noodtoestand, gaat “bestuderen”.