Stabilisatie front Libië - VN overlegt met opstandelingen

Libische opstandelingen vandaag bij Ajdabiyah op weg naar het front bij Brega. Foto Reuters / Andrew Winning

Het front in Libië stabiliseert zich rond de oliestad Brega vandaag, waar opstandelingen zich beter proberen te organiseren met zwaardere wapens. In het opstandelingenhoofdkwartier Benghazi arriveerde vandaag een VN-afgevaardigde voor overleg met de leiders van de opstand.

Voorwaarden voor staakt het vuren

Troepen van Gaddafi moeten zich uit westelijke steden terugtrekken voordat een staakt het vuren mogelijk is, zei Mustafa Abdel Jalil, hoofd van de voorlopige raad, vandaag tijdens een persconferentie met de VN-gezant, Abdelilah al-Khatib. “Libiërs in de westelijke steden moeten volledige vrijheid krijgen om hun mening te uiten”, aldus de leider. Opstandelingen zullen meer wapens nodig hebben als Gaddafi de aanvallen niet stopt, aldus Abdel Jalil. Het Westen moet de opstandelingen daarmee helpen.

De VN-gezant was in Benghazi voor “overleg met de nationale overgangsraad en kijken naar de behoeften van de bevolking”, aldus Salah Hedin, functionaris van de overgangsraad, tegenover persbureau Reuters. “We hopen dat hij de effecten op oostelijk Libië met eigen ogen zal aanschouwen.” De gezant was er voor de tweede keer en zou vier uur blijven.

Libische gezant was voor privébezoek in Londen

Britse overheidsbronnen bevestigen tegenover AP dat een Libische overheidsfunctionaris in Londen heeft gesproken met Britse functionarissen, maar dat het geen poging van Gaddafi was om contact met de Britten te zoeken. De man, Mohammed Ismail, was in Londen voor een privébezoek aan familieleden. Toen de Britse overheid hier achter kwam hebben ze contact gezocht en hem nogmaals op het hart gedrukt dat Gaddafi moet verdwijnen. Ismail is een assistent van Seif al-Islam Gadhafi, een van de zonen van Moammar Gaddafi. Hij is inmiddels teruggekeerd naar Libië.

Stabilisatie front

Opstandelingen sturen zwaardere wapens naar het front bij Brega, meldt Reuters. Ook zouden er nu meer officieren onder de opstandelingen zijn waardoor de organisatie beter is. De afgelopen dagen bleken de opstandelingen niet bestand tegen aanvallen met zware wapens door troepen van Gaddafi. Het front is daardoor heen en weer gegaan. Geen van beide partijen zou nu controle over Brega kunnen claimen, aldus rebellen.

Bij de stad Ajdabiyah, tussen Brega en het rebellenhoofdkwartier Benghazi, graven de opstandelingen nu ook zwaardere wapens in om beter weerstand te kunnen bieden aan de regeringstroepen. “Het eerste teken van georganiseerde stellingen om Benghazi te verdedigen”, aldus Reuters.