Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte: bewapening Libische opstandelingen niet acceptabel

Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in het ministerie van Algemene Zaken. Foto: screenshot Politiek24.

Bewapening van de Libische opstandelingen door NAVO-landen is voor het kabinet niet acceptabel. Dat benadrukte premier Rutte aan het begin van de middag op zijn wekelijkse persconferentie.

De Tweede Kamer eiste gisteren dat de VN-resolutie die het militaire ingrijpen in Libië legitimeert niet wordt opgerekt en dat Nederland niet bijdraagt aan het afzetten van Moammar Gaddafi door bijvoorbeeld de oppositie te bewapenen. Rutte zei vanmiddag dat Kamer en kabinet wat dat betreft op één lijn zitten.

GroenLinks trok gisteravond in het Kamerdebat zijn steun aan de Nederlandse bijdrage in Libië in. De “verschillende visies” van de NAVO-lidstaten over wat er precies onder de missie valt staan de partij tegen tegen. Ook het handhaven van het wapenembargo tegen Libië door Nederland steunt GroenLinks niet meer. Rutte zei “respectvol” kennis te hebben genomen van het besluit.

Gevraagd naar het einddoel van de militaire missies in Libië zei Rutte dat de Libische burgerbevolking in veiligheid moet kunnen leven. De premier vreest dat het bereiken van dit doel “nog wel even” gaat duren en noemde het “geen kwestie van weken”.