Richtingenstrijd? Die noemt zij 'rijkdom'

WFA15T:PEETOOM OF VAN DER TAK WORDT CDA-VOORZITTER:DEN HAAG;22MAR2011- ***ARCHIEFFOTO 14FEB2011*** De uitslag van de eerste verkiezingsronde om het voorzitterschap van het CDA is bekend. Ruth Peetoom haalde in de eerste ronde ruim 45% van de stemmen, Sjaak van der Tak ruim 33%, zij strijden tot het partijcongres van 2 april tegen elkaar, dan is de nieuwe voorzitter bekend. Foto: Ruth Peetoom. WFA/dh/str.Dirk Hol
WFA15T:PEETOOM OF VAN DER TAK WORDT CDA-VOORZITTER:DEN HAAG;22MAR2011- ***ARCHIEFFOTO 14FEB2011*** De uitslag van de eerste verkiezingsronde om het voorzitterschap van het CDA is bekend. Ruth Peetoom haalde in de eerste ronde ruim 45% van de stemmen, Sjaak van der Tak ruim 33%, zij strijden tot het partijcongres van 2 april tegen elkaar, dan is de nieuwe voorzitter bekend. Foto: Ruth Peetoom. WFA/dh/str.Dirk Hol WFA DIRK HOL

Onder Ruth Peetoom wordt het CDA een partij waar debatavonden „feestjes” zijn. Want „een gezonde partij is een partij die discussieert”, vindt Ruth Peetoom. Waar de voorzitter vooral dienend is. Niet zonder reden is haar stopwoordje „huiswerk”. Daar vraagt ze telkens om, aan de leden. Zeg maar wat zij moet gaan doen.

De verdeeldheid die de partij al bijna een jaar beheerst – wel of geen regeringsdeelname met de PVV – doet Peetoom af als een positieve ontwikkeling: „Sommigen vinden het een richtingenstrijd, ik noem het rijkdom.”

Zelf stemde ze tegen de deelname aan een gedoogcoalitie. Soit. De meerderheid koos anders, zo gaan die dingen, zegt Peetoom. Mocht ze morgen na de lunch op het congres tot de eerste door de leden verkozen CDA-voorzitter worden uitgeroepen, dan moet dat niet gezien worden als een stem tegen de huidige partijtop of Maxime Verhagen. Vindt ze zelf. „Een stem voor mij is geen stem tegen Maxime.” In het verlengde daarvan: ze wil van het CDA geen partij maken waar de voorzitter „het kabinet voor de zoveelste keer loopt te waarschuwen”.

Maar Peetoom is een ambigue politica. Want net zo goed als ze erop hamert dat ze van al haar kinderen – de leden – evenveel houdt, maakt ze ook duidelijk wat het gevaar is van macht. „Schuilgaan achter de grote rug van de regering, en het water bij de wijn doen dat daarbij hoort, brengt het CDA grote schade toe.”

Ook gaat de partijvoorzitter volgens Peetoom over meer dan alleen het bijhouden van het ledenbestand. Haar belangrijkste voornemen is het instellen van een ‘permanente programmacommissie’, een groep leden die zich continu over de uitgangspunten moet buigen. Dat moet voorkomen dat de partij opnieuw een maatschappelijke discussie mist, zoals de islam. Waarmee de predikante overigens minder problemen heeft dan de PVV. „Ik weet wat het is als je mensen om hun geloof wegzet.”

Peetoom geniet veel steun vanuit de partij. Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus, twee partijprominenten die zich eerder nog terugtrokken uit de race om het voorzitterschap omdat ze niet de strijd met elkaar wilden aangaan, steunen haar. In de eerste ronde, toen er nog zes kandidaat-voorzitters waren, kreeg ze 47 procent van de stemmen. Ook de vier afvallers hebben zich inmiddels achter haar geschaard.

Die steun is niet alleen op inhoudelijke gronden; daarin laat Peetoom ruimte voor interpretatie. Ze waarderen vooral dat ze haar werk als predikante zal neerleggen als ze voorzitter wordt. Ze wil inzetbaar zijn waar nodig, maar niet meer dan voor vier dagen betaald worden. Want? „De partij zit op zwart zaad.” Het geld is op. En het geduld van sommige leden ook.