Reïntegreren na een moord

Scene uit de film IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME (2008) Regisseur: Philippe Claudel Cast: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius
Scene uit de film IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME (2008) Regisseur: Philippe Claudel Cast: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius

Il y a longtemps que je t’aime (Philippe Claudel, 2008)Ned. 2, 23.00 – 00.45 uur

Het regiedebuut van de Franse schrijver en hoogleraar literatuur Philippe Claudel begint met het beeld van een wat nerveuze vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Juliette is na vele jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze trekt tijdelijk in bij haar zus Léa en de film laat zien hoe zij het leven weer probeert op te pakken.

Claudel gebruikt een aan de acteurs dienstbare stijl en filmt vooral de gezichten van de zussen, waarachter zoveel emoties schuilgaan. Met name Kristin Scott Thomas als Juliette verbergt een breed scala aan gevoelens achter haar rusteloze gedrag.

De in Engeland geboren actrice met het aristocratische voorkomen woont al sinds haar 19de in Parijs en spreekt vloeiend Frans. De interessantste rollen die Scott Thomas de laatste jaren speelt zijn die in Franse films. In een interview zei ze hierover: „De Franse cinema heeft vrouwen van mijn leeftijd [ze is 50] meer te bieden. De Franse cultuur neemt ouder worden serieus. Er is veel minder ouderdomsdiscriminatie dan in Angelsaksische landen. Als je ouder dan 35 of 40 bent is het in Amerika voorbij. Het lijkt wel alsof ze leeftijd iets vinden om je voor te schamen.”

Zanger Prince is het daar hartgrondig mee oneens. In een aan Scott Thomas opgedragen recent nummer vergelijkt hij haar met wijn die beter wordt naarmate deze ouder is. Een goed punt.

André Waardenburg