Onder Van der Tak wordt het CDA...

Nederland, Eindhoven, 10-03-11 CDA partijvoorzitter kandidaten in debat. Sjaak van der Tak. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 10-03-11 CDA partijvoorzitter kandidaten in debat. Sjaak van der Tak. © Foto Merlin Daleman

...een partij die over rechts kiezers probeert te winnen. Met aan het hoofd een voorzitter die in ieder geval door partijleden wordt gezien als rechtser dan zijn concurrente. Zelf ontkende hij dit de afgelopen weken op de campagneavonden overal in het land – hij zegt niet van labels te houden – maar het is evident dat zijn favoriete onderwerpen veiligheid en integratie zijn.

Van der Tak identificeert zich met de koers die vicepremier Maxime Verhagen voor zijn partij uitstippelde (regeringsdeelname door samenwerken met de PVV), maar hij heeft daar wel een kanttekening bij. Hij wil het doen zonder „zijn sociale hart” te verliezen. Op links zitten de kiezers volgens hem niet. En dus legt Van der Tak minder nadruk op thema’s waar het CDA van oudsher sterk in is, zoals het gezin, sociale zekerheid en scholing.

Als lijsttrekker bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2002 heeft hij al eens meegemaakt hoe een jonge partij onverwachts grote verkiezingswinst boekte. Toen ging het CDA met de VVD en Leefbaar Rotterdam het college in.

Een van Van der Taks voornaamste beloftes is een ‘verjongingskuur’ voor het CDA. Over drie jaar moeten bij elke verkiezing minstens vier jongeren op de CDA-kandidatenlijst staan. Jong is bij hem onder de 27. Het is een standpunt dat Van der Tak populair maakte bij jonge lokale bestuurders. Op de verkiezingsbijeenkomsten was dat te zien. Ze droegen daar felgroene T-shirts met daarop de tekst ‘Ik ben de Sjaak’.

Het is tekenend voor de campagne van Van der Tak: die heeft hij professioneel aangepakt. Alleen hij en Peetoom hadden op dag één al campagneteams. Toch verliep de campagne niet geheel probleemloos. Er was kritiek op zijn voornemen het voorzitterschap te combineren met zijn baan als burgemeester van Westland. Het leidde zelfs tot een officiële klacht bij de campagnecommissie, omdat zijn streven in strijd zou zijn met het profiel van de voorzitter.

Van der Tak zelf zegt „negentig uur per week” te gaan werken: dertig voor de partij, zestig voor de gemeente. Met een zesdaagse werkweek komt dat neer op vijftien uur per dag.

Van der Tak kreeg in de eerste stemronde, toen er nog zes kandidaat-voorzitters waren, 33 procent van de stemmen. Maar of hij kansloos is? Europarlementariër Lambert van Nistelrooij gaat op Van der Tak stemmen. En Doekle Terpstra, oud-voorzitter van vakbond CNV, zegt ook „de Sjaak te zijn”. Al liet Terpstra via Twitter ook weten dat „Sjaak de ervaring heeft”, maar „met Ruth Peetoom voel ik me het meest verwant”.