Nout Wellink: europact is een zwakke maatregel

Volgens de president van DNB is het stabiliteitspact een betere manier om eurolanden te disciplineren.

Het pact voor de euro, de nieuwe regels om een herhaling van de Europese schuldencrisis te voorkomen, is te zwak. Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank gisteren in een interview met NRC Handelsblad.

Wellink presenteerde gisteren zijn laatste jaarverslag van DNB; in juli treedt hij af, na 28 jaar in de directie te hebben gezeten, waarvan 14 jaar als president. Uit het verslag blijkt dat de banksector voor het eerst sinds rampjaar 2008 winst heeft gemaakt. Volgens DNB hoefden banken vorig jaar veel minder voorzieningen te treffen voor slechte leningen en profiteerden de banken van de lage rente. Ze konden relatief veel verdienen door goedkoop geld aan te trekken en dit tegen een hogere rente uit te lenen.

Wellink vindt het europact „zwak vormgegeven”, zegt hij. „Er zijn afspraken gemaakt om te zorgen dat de economieën van landen competitiever worden, maar de bindende maatregelen ontbreken.” Wellink vindt dat het stabiliteitspact, dat landen ervan moet weerhouden te hoge staatsschulden en begrotingstekorten te maken, een betere manier is om eurolanden te disciplineren. Maar ook dat pact moet dan wel strikter, betoogt Wellink. Ook het permanente reddingsfonds voor de euro (ESM) dreigt volgens hem niet effectief genoeg te worden. „Besluiten om probleemgevallen te redden kunnen lang duren omdat instemming van alle landen is vereist, inclusief het probleemland zelf.”

Wellink ziet de oprichting van de Economische en Monetaire Unie en de invoering van de euro als zijn grootste succes tijdens zijn presidentschap. Dat hij de financiële crisis niet voortijdig heeft zien aankomen noemt Nout Wellink zijn minste moment. Wellink: „Soms denk ik wel eens: ben je niet een ongelooflijke sukkel dat je niet voldoende beseft hebt dat dit een perfecte voedingsbodem was voor de Amerikaanse hypothekencrisis.” (NRC)