Nederlandse gevang telt straks nog één terroristenafdeling

Eén van de twee speciale terroristenafdelingen die het Nederlandse gevang telt, gaat dicht. Staatssecretaris Teeven (Justitie) vindt dat de speciale voorziening in Vught kan worden opgeheven. Alleen in Rotterdam zal nog een terroristenafdeling zijn.

Volgens Teeven zijn tussen 2006 en 2010 dertig mensen in een van de twee afdelingen zijn vastgezet, meldt de NOS. Dergelijke aantallen kunnen volgens de staatssecretaris ook worden opgevangen met één detentiecentrum.

De terroristenafdelingen werden vijf jaar geleden aangekondigd omdat justitie wilde voorkomen dat terreurverdachten in normale gevangenissen zouden rekruteren. Op 26 september 2006 schreef NRC Handelsblad over ‘Vught’:

Eind vorige week werden Samir A., Jason W. en Nourredine El F., leden van de zogenoemde Hofstadgroep, overgeplaatst naar Vught. Eerder werden Wesam al D. en Soumaya S. al overplaatst naar deze afdeling, die 18 cellen telt. De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie gaat, zonder tussenkomst van een rechter, over de overplaatsingen naar de speciale afdeling.

Een jaarlijkse toets die bepaalt of een gevangene minder radicaal is geworden, moet ervoor zorgen dat iemand van de terroristenafdeling naar een normale afdeling kan worden overgeplaatst.