Nederlandse duiker omgekomen in Libië

In Libië is een Nederlander omgekomen in het oorlogsgeweld tussen de aanhangers en tegenstanders van Gaddafi. Het zou gaan om een man die samen met twee landgenoten als duiker werkte voor een bedrijf in de olie-industrie.

De GPD-kranten meldden vanochtend dat het drietal eerder deze week in de compound waar ze waren gehuisvest zijn overvallen door aanhangers van Gaddafi. Daarbij werden apparatuur en de medicijnen van het slachtoffer gestolen. Na de overval ging het drietal naar Benghazi.

De doodsoorzaak en identiteit van de man zijn nog niet openbaar gemaakt, omdat de GPD eerst zeker wil weten dat de familie op de hoogte is gesteld. Correspondent Harald Doornbos trof het lichaam van de Nederlander volgens de GPD aan in een ambulance in Benghazi. Eén van zijn collega’s zou toen bij het slachtoffer aanwezig zijn geweest, terwijl de andere Nederlander is doorgereisd naar Egypte.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had tot woensdag dagelijks contact met het drietal. Ze wilden Libië niet verlaten. Toen een van de drie dinsdag aangaf alsnog weg te willen, was een evacuatie bijzonder moeilijk geworden door bombardementen en gevechten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Nederland alles in het werk gaat stellen om het stoffelijk overschot naar Nederland te halen.