Nasdaq doet vijandig bod op NYSE Euronext

Trading activity is displayed on the electronic board of the Nasdaq MarketSite in New York, U.S., on Friday, March 18, 2011. Photographer: Jin Lee/Bloomberg
Trading activity is displayed on the electronic board of the Nasdaq MarketSite in New York, U.S., on Friday, March 18, 2011. Photographer: Jin Lee/Bloomberg Foto Bloomberg / Jin Lee

Nasdaq en Intercontinental Exchange (ICE) doen een vijandig bod NYSE Euronext (de beurzen van New York, Parijs en Amsterdam) à 11,3 miljard dollar, meldt Bloomberg. Met dit bod probeert NASDAQ de Deutsche Börse de pas af te snijden.

Deutsche Börse maakte in februari bekend NYSE Euronext te willen overnemen. De vorming van het grootste beursbedrijf ter wereld wacht nog op goedkeuring van toezichthouders. Eurocommissaris voor mededinging, Joaquín Almunia, zei tien dagen geleden in het Europees Parlement “geen voorstander” te zijn van de overname omdat dan een te dominante marktpartij kan ontstaan.

Nasdaq en ICE bieden 42,50 dollar voor elk aandeel, aldus het bod vandaag, deels in contanten en deels in aandelen Nasdaq en ICE. Het aandeel sloot gisteren op 35,17. Het bod van Deutsche Börse in februari ging uit van een waarde van 35,05 dollar per aandeel en kwam uit op 9,53 miljard dollar.

Aandeelhouders van NYSE Euronext waren opgetogen over de strijd die om hun bezit is losgebarsten. De koers steeg vanmorgen met 11 procent. De eigenaren van Nasdaq hadden minder reden blij te zijn omdat hun koers met ruim 5 procent daalde.

Er waren al lang veel kanttekeningen bij het verwachte tegenbod van Nasdaq. Het bedrijf is half zo groot als NYSE Euronext en niet in staat genoeg geld te lenen voor de overname. Vandaar nu de samenwerking met ICE, gevestigd in Atlanta, en het voorstel om NYSE Euronext op te splitsen.

“Het samengaan van DB en NYSE zou beter zijn voor de markt en voor klanten, ofwel economisch is het logischer”, zegt Christian Muschick, analist bij Silvia Quandt & Cie in Frankfurt, tegen Bloomberg. “Het opdelen van de boedel klinkt niet erg sexy. Ik kan we werkelijk iet voorstellen waarom aandeelhouders van Nasdaq dit voorstel zouden waarderen. Desondanks zal nu de discussie beginnen en dat is slecht voor de koers van DB, maar goed voor NYSE Euronext.”