Moord op gezin leidt tot wraak van kolonisten

De verhouding tussen Palestijnen en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever verslechtert snel door de moord op een joods gezin. „Ik hoop dat ze de moordenaar snel vinden.”

A Palestinian shepherd walks next to an Israeli military checkpoint in the West Bank village of Awarta near the Jewish settlement of Itamar, Sunday, March 13, 2011. Israel said Sunday it has approved building hundreds of settler homes after five members of an Israeli family, including three children, were knifed to death as they slept in the settlement of Itamar over the weekend. (AP Photo/Nasser Ishtayeh)
A Palestinian shepherd walks next to an Israeli military checkpoint in the West Bank village of Awarta near the Jewish settlement of Itamar, Sunday, March 13, 2011. Israel said Sunday it has approved building hundreds of settler homes after five members of an Israeli family, including three children, were knifed to death as they slept in the settlement of Itamar over the weekend. (AP Photo/Nasser Ishtayeh) AP

Guus Valk

Een stuk of tien kogelgaten in de muur van de 47-jarige Palestijn Faisal Qawariq herinneren aan de laatste inval van Israëlische soldaten, eerder deze week. De voordeur werd ingetrapt, de kasten opengegooid, de foto’s van zijn vorig jaar doodgeschoten zoon van de muur gerukt. Qawariq en zijn vier nog levende zoons werden geboeid en geblinddoekt afgevoerd. Hij is weer vrij, twee zoons zitten nog vast. „We wachten nu op het moment dat ze terugkeren. Iedere keer als we een megafoon horen, al is het van de groenteman in het dorp, springen we op van schrik.”

Faisal Qawariq woont in het dorp Awarta, in het heuvelachtige noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het dorp, dichtbij de stad Nablus, heeft jarenlange ervaring met de routine en excessen van de Israëlische bezetting. Vorig jaar werden Faisals zoon Mohamed (18) en zijn neef Salah (19) door het Israëlische leger doodgeschoten in het gebied tussen het dorp en de joodse nederzetting Itamar, die vlakbij het dorp is gebouwd. Volgens Faisal Qawariq zochten de jongens naar schroot en werden ze van dichtbij doodgeschoten. Het leger erkent de jongens te hebben doodgeschoten, maar heeft nooit iemand vervolgd.

Sinds 11 maart is de toch al gespannen situatie op de Westelijke Jordaanoever snel verslechterd. Op die dag werden in Itamar, een zwaarbewaakte nederzetting op loopafstand van Awarta, de lichamen van vijf leden van het gezin-Fogel gevonden. De vader, moeder en drie kinderen – onder wie een baby van drie maanden – waren in hun huis met messen vermoord. De moord is nog niet opgelost. Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken, maar omdat Israëlische media er niet over mogen berichten – een gebruikelijk procédé in gevoelige kwesties – sijpelt er weinig nieuws naar buiten.

Wie de moordenaar ook is, voor de inwoners van Awarta is het toch al grimmige bestaan nog lastiger geworden. Vier dagen werd het dorp afgegrendeld. Vrijwel iedere nacht valt het leger het dorp binnen. Deze week werden zestig mannen opgepakt. Hun DNA en schoenafdrukken werden afgenomen en ze werden verhoord. Enkele tientallen zitten nog altijd vast. Faisal Qawariq, die als arbeidsongeschikte de hele dag in zijn huisje zit, is al vaker verhoord. „Kennelijk zien ze mij als verdachte, omdat ik na de dood van mijn zoon op wraak uit ben. Wie zegt dat de moordenaar een Palestijn is, laat staan dat hij uit dit dorp komt? Er is geen millimeter bewijs.”

Volgens VN-organisatie OCHA heeft de moordpartij in Itamar de leefomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever ernstig verslechterd. „Het leger controleert veel actiever en arresteert veel Palestijnen”, zegt Ramesh Rajasingham, hoofd van de VN-missie, in Jeruzalem. „Daar is wat voor te zeggen, er moet immers een moord opgelost worden, maar tegelijkertijd worden de gewelddaden van kolonisten tegen Palestijnen meestal niet onderzocht.”

Wraakacties van kolonisten zijn volgens OCHA de laatste twee weken sterk toegenomen. Zestien Palestijnen zijn gewond geraakt bij geweld, twintig huizen en auto’s zijn aangevallen, en olijfboomgaarden zijn verwoest. In Itamar drongen kolonisten volgens getuigen het dorp binnen, waar ze met stenen gooiden.

Een ander probleem is de uitbreiding van de nederzettingen. Op de Westelijke Jordaanoever wonen ruim 300.000 joodse kolonisten in ruim 120 nederzettingen, illegaal volgens het internationaal recht. De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu kondigde na de moord de bouw van vijfhonderd nieuwe appartementen in bezet gebied aan. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei deze week nog dat de nederzettingenpolitiek „moreel en politiek onhoudbaar is”, en moet stoppen.

Nabij Awarta hebben kolonisten in Itamar twee nieuwe caravans neergezet en een hek om Palestijns land, in een poging de nederzetting uit te breiden. „Ik moet wachten tot het moment dat de moordenaar gevonden wordt”, zegt Faisal Qawariq. „Ik hoop dat ze hem snel vinden. Tot dan moet ik hier op mijn bed de hele dag wachten op een nieuwe arrestatie.”