Milities Ouattara leveren strijd bij paleis van Gbagbo

De milities van Alassane Ouattara hebben de havenstad Abidjan bereikt. Hoeveel steun zijn rivaal Gbagbo nog heeft binnen het leger is onduidelijk.

In de commerciële hoofdstad van Ivoorkust, Abidjan, wordt sinds vannacht zwaar gevochten. De rebellengroep van Alassane Ouattara nam gisteren het gebouw van de staatstelevisie in. De grenzen van het West-Afrikaanse land gingen gisteren dicht.

De strijd concentreert zich nu rond de ambtswoning van Laurent Gbagbo, de zittende president die weigert de macht over te dragen aan Ouattara, die door de Verenigde Naties is aangewezen als de winnaar van de verkiezingen van afgelopen november. Ouattara vroeg de militairen van Gbagbo gisteren de wapens neer te leggen. „Sluit je aan bij de legale autoriteiten. Het land heeft jullie nodig,” zei hij in een toespraak die uitgezonden werd via zijn eigen televisiezender.

De staatszender Radio Television Ivoirienne (RTI) ging gisteravond uit de lucht. RTI zond sinds de omstreden verkiezingen uitsluitend propaganda uit die Gbagbo’s positie moest verstevigen. De staatstelevisie is de enige lokale omroep in Ivoorkust.

Het is onduidelijk hoeveel steun Gbagbo nog heeft binnen het leger. Na het vertrek van stafchef Philippe Mangou, die gisteren naar de Zuid-Afrikaanse ambassade vluchtte, werd bekend dat de commandant van de gendarmerie zich bij Ouattara aangesloten heeft. Een aantal andere hoge officieren zou inmiddels ook overgelopen zijn. Volgens onbevestigde berichten moet Gbagbo het vooral hebben van jonge milities uit zijn geboorteregio. Ook gaat het gerucht dat sommige van Gbagbo’s militieleden de VN zouden hebben gevraagd om steun bij hun terugtrekking. Maar rond de gendarmeriekazerne en het presidentiële paleis in het centrum van de stad werd vanochtend nog met zwaar geschut geschoten.

Gbagbo heeft niets van zich laten horen sinds de gevechten begonnen. Over zijn huidige verblijfplaats wordt gespeculeerd. Zijn woordvoerders in Ivoorkust zijn telefonisch onbereikbaar. Een woordvoerder in Parijs zei vanochtend dat Gbagbo beslist niet van plan is af te treden. „Hij zal aan de macht blijven om het verzet tegen deze aanval op Ivoorkust te leiden”.

Het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie in Ivoorkust is gisteren eveneens beschoten. Het Franse leger, dat sinds de onafhankelijkheid een legerbasis in Ivoorkust heeft en samenwerkt met de VN-soldaten, ontzette gisteren een aantal buitenlanders in een appartementencomplex dat werd geplunderd. Vijfhonderd Europeanen hebben een veilig heenkomen gezocht op de Franse legerbasis, aldus de Franse regering. „Er is een veiligheidsvacuüm en dat heeft de weg geopend voor plunderaars”, zegt een woordvoerder.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vanmorgen dat een Zweedse VN-medewerker gisteren is omgekomen toen ze werd getroffen door een verdwaalde kogel.

Een inwoner van Treichville, een wijk die in het zicht ligt van het presidentiële paleis, vertelde vanochtend dat hij militairen in zijn straat zag rennen. „Af en toe rent er iemand door de straat maar het is heel moeilijk te zeggen wie op wie schiet. Ik denk dat het Ouattara’s mannen zijn, want ze zijn tot vlakbij een kazerne genaderd. Maar ik lig meestal plat op de vloer omdat ik doodsbang ben geraakt te worden.” Volgens de VN zijn minstens 500 mensen omgekomen sinds het conflict begon.