Lilian Helder: Ik hoef nooit te vragen of iets te hard is

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat soms met PVV-voorstellen aan de haal. Dat zegt de nummer drie van de PVV, Lilian Helder, in een interview dat morgen in NRC Handelsblad verschijnt.

Als voorbeeld noemt zij haar idee om uitbehandelde pedoseksuelen levenslang onder toezicht te stellen. “Mijn idee”, zegt Helder. “Maar dat zet Teeven natuurlijk niet in zijn brief. Politiek is hij heel handig.”

‘Ik hoef nooit te vragen of iets te hard is’

Volgens Lilian Helder kan zij ‘Ivo en Fred altijd rechts inhalen’ en zal zij dat ook zeker doen. “Zij moeten natuurlijk steeds rekening houden met hun fractie. De PVV is van law and order, ik hoef nooit te vragen of iets te hard is. Ik kijk wat Fred heeft gezegd – of liever: wat hij niet heeft gezegd – en ga dan net iets verder.”

Helder zegt verder een ‘hekel’ te hebben aan politici als Ernst Hirsch Ballin, de voormalige CDA-minister van Justitie. “Dat vind ik nou echt zo’n regent voor wie ik de politiek in ben gegaan. Donner [de huidige CDA-minister van Binnenlandse Zaken] is ook zo’n weet-je-wel-wie-ik-bentype.”

‘Blij dat islam niet mijn portefeuille is’

De PVV-politica zegt ‘blij’ te zijn dat zij Geert Wilders’ islamteksten niet hoeft uit te spreken. “Met de lijn die Geert heeft uitgezet, ben ik het helemaal eens. Met zijn teksten ook. Maar ik ben blij dat de islam mijn portefeuille niet is. Ik vind dat je zo’n verhaal uit je persoonlijke beleving moet kunnen onderbouwen en dat kan ik niet.”

Lilian Helder kwam vorige week in de belangstelling vanwege haar opvatting over statistiek.