Lezen, maar zonder bieb

Leesvaardigheden onder Britse tieners gaan hard achteruit. De Britse minister van Onderwijs wil dat anders zien, maar sluit ondertussen ook veel bibliotheken.

De Britse minister van Onderwijs ligt onder vuur van literatuurliefhebbers in dat land. Minister Michael Gove zei dat kinderen van 11 ten minste 50 boeken per jaar zouden moeten lezen – bijna een boek per week. Hij maakte zijn opmerking na een bezoek aan een school in Harlem, New York, waar leerlingen dit moeten doen. Uit een in december gepubliceerd rapport bleek dat de leesvaardigheden van Britse tieners achteruitgaan. Veel kinderen lezen maximaal twee boeken per jaar. Kinderboekenschrijver Anthony Browne zei in een reactie dat Goves opmerking in tegenspraak is met zijn beleid. De Britse regering kort op dit moment sterk op de budgetten van bibliotheken en op programma’s voor leesbevordering onder kinderen. (NRC)