Kwestie-Laurent loopt hoog op

De Belgische prins Laurent raakt steeds verder in de problemen door de reis die hij recentelijk maakte naar Congo. Gisteren bleek dat hij tijdens dat bezoek, waar de Belgische regering fel tegen was, ook een korte ontmoeting heeft gehad met president Kabila.

In het Belgische parlement zei demissionair premier Yves Leterme gisteren dat er volgens de prins „geen gesprek” was geweest met Kabila. Een adviseur van Laurent liet weten dat de ontmoeting „welgeteld vier en een halve minuut” had geduurd. De prins had tijdens zijn reis ook een ontmoeting met een Congolese minister en een gouverneur.

Leterme vindt dat de prins een ernstige beoordelingsfout heeft gemaakt en kondigde aan dat hij een stevig gesprek met hem zou hebben. Laurent zou hem moeten garanderen dat hij zich vanaf nu aan de regels houdt die de regering hem oplegt. Zo niet, dan zou de prins afstand moeten doen van zijn overheidstoelage (ruim 300.000 euro per jaar). Leterme zou daarvoor de steun hebben van de Franstalige partijen in zijn regering.

In het debat van gisteren hielden Franstalige parlementariërs zich opvallend stil. Het waren vooral de Vlaamse partijen zoals de Vlaams-nationalistische N-VA en het Vlaams Belang die heftig reageerden op de reis – die gevoelig ligt door de moeizame relatie van België met zijn vroegere kolonie. N-VA-Kamerlid Peter Luykx noemde het nettobedrag dat de prins per maand krijgt – 26.000 euro: „Dat is bijna net zoveel als wat president Obama verdient.” Het Vlaams Belang noemde Laurent een leugenaar. Ook Groen!, de Vlaamse christen-democraten en de sociaal-democraten waren kritisch.

In Franstalig België geldt het koningshuis als één van de elementen die het land bij elkaar houdt. De grootste partij in België, de N-VA, streeft naar het einde van België. Al sinds vorig jaar juni proberen Vlaamse en Franstalige partijen een nieuwe regering te vormen. De voorzitter van de Vlaamse christen-democraten is nu onderhandelaar.