Krekels snacken bij de Bugbar

Tijdens het Nationale Museumweekend zijn honderden musea gratis of met korting te bezoeken.

Het motto van het evenement is: laat je trakteren door het museum. Een greep uit de activiteiten.

© Jørgen Krielen////Amsterdam 08-08-2004 WK kubusdraaien
© Jørgen Krielen////Amsterdam 08-08-2004 WK kubusdraaien

Amsterdam

3 x 3 x 3 gekleurde blokjes vormen de bekende Rubiks Cube puzzel, die je op ingenieuze wijze moet draaien om zes egale kleurvakken te krijgen. In het museum Nemo kunnen bezoekers zaterdag en zondag een Rubiks Kubus workshop volgen. In het Nemo Theater strijden in het Amsterdam Open Rubiks Kampioenschap ruim honderd deelnemers uit tien landen met elkaar. Er is ook een wiskundige figuur in aanbouw: het object met een doorsnede van 2,5 meter heet Rhombiosidodecahedrische Disprismatohexacosihecatonicosachoron en bestaat uit 12.540 onderdelen. In de filmzaal zijn kinderlezingen.

Oosterdok 2. Gratis. Kijk op:e-nemo.nl

Nijmegen

Het Natuurmuseum Nijmegen buigt zich over de voedselproblematiek. In het kader van duurzaam eten kunnen bezoekers kennismaken met (gratis) insectenhapjes zoals knapperige krekels bij de Bugbar voor het museum. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht in de tentoonstelling Singing Insects.

Gerard Noodtstraat 121. Lees meer op: natuurmuseum.nl

Bergen

In Museum Kranenburgh, een 19de eeuws landhuis in het Noord-Hollandse Bergen, is er een gratis taxatiedag voor kunst en antiek. Tussen 11 en 16 uur kunnen bezoekers met hun objecten terecht bij een van de gespecialiseerde deskundigen. In het museum is de tentoonstelling David Kouwenaar 90 jaar te zien.

Hoflaan 26. Entree gratis. Ga naar: museumkranenburgh.nl

Berg en Dal

In het Afrika Museum is komend weekeinde een Afrikaanse haarvlechtster aanwezig. Kinderen kunnen hun haar laten vlechten met gekleurde lintjes erin. Er zijn rondleidingen langs de hoogtepunten uit de collectie. Op zaterdag is er live muziek door Lamin Kuyateh uit Gambia. Op zondag treedt de Afrikaans/Surinaamse percussiegroep Wulabakan op.

Postweg 6. Korting op de entree, Zie: afrikamuseum.nl

Rotterdam

China en Nederland werken al eeuwenlang samen en hebben een culturele kruisbestuiving ondergaan. Door de Chinezen hebben we leren theedrinken. Zaterdag opent in het Maritiem Museum de tentoonstelling Yin & Jan. De Chinese Yin fietst als een echte Hollandse naar haar werk en de Hollandse Jan studeert Chinees. Wie zijn de andere Chinese Nederlanders? Twee dagen zijn er workshops tai chi, kalligraferen en vliegers maken, maar ook optredens, waaronder de authentieke leeuwendans.

Leuvehaven 1. Gratis entree. Zie: maritiemmuseum.nl

Zeist

In Slot Zeist kan voor 1 euro de tentoonstelling Karel Appel – Grafiek worden bezocht, met etsen, zeefdrukken en litho’s uit zijn New Yorkse periode. Bezoekers kunnen het boek Karel Appel van Rudi Fuchs winnen bij een verloting.

Zinzerdorflaan 1. Meer informatie via slotzeist.nl

Amsterdam

Het Eye Film Instituut ( v/h Filmmuseum) verhuist dit jaar naar het nieuwe Filmhuis aan ’t IJ. Op het oude adres: gratis films en rondleidingen, met bezoek aan de filmcabine waar de operateur vertelt over de filmprojecties.

Vondelpark 3. Entree voor films uit het reguliere programma: 4,50 euro. Kijk op: eyefilm.nl

Voorburg

De Steentijd speelt de hoofdrol in het Stadsmuseum Leischendam-Voorburg. Zaterdag worden bezoekers van Expeditie Steentijd getrakteerd op brood volgens recept uit de oertijd, en zondag: oertijdmaaltijd.

Herenstraat 101. Zie: stadsmuseum-leidschendam-voorburg.nl