Kortkolom media

Omrop Fryslân zendt uit in het Nederlands

Door onze correspondent

Leeuwarden. Omrop Fryslân zond vanmorgen de eerste twee uur in het Nederlands uit. Harkers (luisteraars) hoorden dat het een proef was van drie weken om meer adverteerders te trekken, legde hoofdredacteur Jan van Friesland in het Hollânsk (Nederlands) uit. Luisteraars tuinden massaal in de 1-aprilgrap en reageerden voor het merendeel furieus. Van Friesland kon hen na twee uur geruststellen. Volgens hem blijkt uit alle reacties dat Omrop Fryslân en de Friese taal één zijn. „Dit doen we nooit, nooit, nooit meer.”

RTL koopt weersite Buienradar.nl

Amsterdam. RTL Nederland heeft de website Buienradar.nl gekocht, zo meldt de commerciële omroep. Met de aankoop van de weersite, die 5 miljoen bezoekers per maand trekt, is RTL een belangrijk bedrijf op de digitale markt geworden. Op Buienradar kun je regenbuien zien aankomen en overtrekken. In 2007 en 2010 werd de site uitgeroepen tot site van het jaar. In de Mediacourant zegt Arno Otto, directeur digitale media bij RTL: „Met de overname groeit ons digitale bereik met maar liefst vijftig procent..” Edwin Rijkaart van Buienradar: „Met de verkoop kunnen wij onze volledig aandacht geven aan onze buitenlandse weersites als sat24.com en niederschlagsradar.de.” Het overnamebedrag houden ze geheim. (NRC)

Chinese fiscus vervolgt internetbedrijf Google

Peking. De Chinese overheid vervolgt drie Google-bedrijven wegens belastingontduiking. Het internetbedrijf ontkent de beschuldiging. Volgens Google zijn twee van de vervolgde bedrijven, Google Information Technology (China) en Google Information Technology (Shanghai), dochterbedrijven, en is de derde, Google Advertising (Shanghai), een apart bedrijf waarmee ze nauw samenwerken. Westerse commentatoren zien in de vervolging een nieuwe stap in het conflict tussen Google en het Chinese regime. De Chinese overheid wil de zoekmachine Google verder censureren, het bedrijf verzet zich daartegen. Eerder deze maand beschuldigde Google de Chinese overheid van het saboteren van de e-maildienst Gmail, vooral bij gebruikers die als dissidenten te boek staan. Sinds de opstand in de Arabische wereld maakt China weer meer werk van censuur. (Reuters)

Omroep wil niet met RTL samenwerken

Amsterdam. Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Publiek Omroep, wil niet samenwerking met commerciële omroep RTL voor sportuitzendingen. Dat zegt hij op Metronieuws.nl. RTL-directeur Bert Habets opperde eerder om, gezien de komende bezuinigingen bij de publieke omroep, samen te werken op het gebied van sport en amusement. Hagoort vindt dat de uitzendrechten van de eredivisie voetbal bij de Publieke Omroep horen. Sportverslaggeving bij de publieke omroep is journalistieker dan bij de commerciële omroep, vindt Hagoort. „Het gaat er ons niet om de kijker zo lang mogelijk vast te houden tot die ene wedstrijd die hij echt wil zien.” (NRC)

Geen camera’s bij rechtszaak Berlusconi

Milaan Bij de zedenzaak tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi mogen toch geen tv-camera’s aanwezig zijn. Dat heeft de procureur generaal bepaald. Eerder bepaalde hij dat de omroep RAI wel mocht filmen tijdens het proces dat 6 april begint. Berlusconi wordt vervolgd wegens seks met een minderjarige prostituee. Ook wordt hij vervolgd wegens machtsmisbruik, omdat hij het meisje uit de politiecel hielp na een diefstal. (Reuters)