Kortkolom kunst

Nieuwe essayprijs ter ere van Kousbroek

Rotterdam. Het Nederlands Letterenfonds neemt een jaar na het overlijden van Rudy Kousbroek het initiatief tot een stimuleringsregeling voor de essayistiek. Als eerbetoon aan de essayist komt er de gelegenheid voor redacties van kranten, bladen en literaire tijdschriften om vier keer per jaar een zogeheten ‘Kousbroek-essay’ te laten financieren en publiceren. Het fonds wil op deze wijze het genre stimuleren en ontwikkelen. Gedacht wordt aan „een lang essay dat getuigt van originaliteit en denkkracht, waarbij stilistisch talent samengaat met een oorspronkelijke geest”, aldus het fonds. Er is twintigduizend euro per jaar beschikbaar. Plannen moeten bij het fonds worden ingediend. (NRC)

Universiteit huldigt Joop van den Ende

Rotterdam. Joop van den Ende wordt gehuldigd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. De theater- en televisieproducent spreekt op donderdag 19 mei de Mandeville Lezing uit. De lezing is volgens de universiteit het maatschappelijke equivalent van een eredoctoraat. Van den Ende wordt in het zonnetje gezet vanwege 'zijn pioniersrol in de live entertainmentsector, maar ook voor zijn waardevolle impulsen voor de cultuur in Nederland', maakt de Erasmus Universiteit donderdag bekend. Eerder werden onder meer de politici Ruud Lubbers, Frits Bolkestein en Ben Bot onderscheiden. De Mandeville Lezing wordt gehouden door personen met grote maatschappelijke verdiensten. (Novum)

Recht van kind op kunst en cultuur

AMSTERDAM. Het Festival 2 Turven Hoog publiceert als eerste organisatie de internationale rechten van het kind op kunst en cultuur. Festival 2 Turven vindt dit weekeinde plaats in de Schouwburg Almere en is bestemd voor kinderen tot 6 jaar. Kunstenaar Arvid Hagen heeft 18 spiegelende deuren ontworpen die op het plein voor de schouwburg staan opgesteld. Op elk van deze deuren is een van de statemens aangebracht. De rechten op kunst en cultuur voor het kind zijn wereldwijd geaccepteerd. De 18 statements leggen de nadruk op de mogelijkheden die elk kind, waar ook ter wereld, worden geboden kennis te nemen of deel te nemen aan culturele activiteiten. (NRC)

Hans Achterhuis eerste Denker des Vaderlands

Rotterdam. Filosoof Hans Achterhuis is de eerste Denker des Vaderlands. Deze eretitel is een initiatief van Filosofie Magazine, Stichting Maand van de Filosofie en dagblad Trouw. „Achterhuis kan als publieke intellectueel als geen ander het nieuws duiden. Hij zorgt voor verdieping,” aldus zegt Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw. Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine: „Achterhuis is een filosoof met een enorme staat van dienst.” (NRC)

Britse Art Council spaart beeldende kunst

Rotterdam. De Britse Art Council, de grootste verstrekker van subsidie aan de kunst, heeft de beeldende kunsten in Groot-Brittannië gespaard bij de bezuinigingen. Voor de periode 2012-2014/15 krijgt deze sector een verhoging van de bijdrage van twee procent. Gecorrigeerd voor de inflatie komt dit neer op een verlaging van zeven procent. De aangekondigde bezuinigingen van in totaal 118 miljoen pond zijn nu aan specifieke instellingen toegewezen en gaan vooral ten koste van de podiumkunsten. Het Royal Opera House en de National Theatre zijn 6,6 procent gekort op hun begroting. Volgens directeur Liz Forgan probeert de Council minder instellingen te subsidiëren met een groter bereik. (Art Newspaper/Bloomberg)