Kortkolom economie

Rabobank breidt verder uit in India

Amsterdam. De Rabobank heeft toestemming gekregen van de centrale bank van India voor het openen van een vestiging in Mumbai. Rabobank heeft de bankvergunning aangevraagd als onderdeel van de internationale strategie van de bank. Door de bankvergunning kan de Rabobank het bestaande dienstenpakket op de Indiase markt verder uitbreiden. De internationale strategie van Rabobank is gericht op uitbreiding van de activiteiten in belangrijke groeimarkten met een sterke agrarische sector. Met een jaarlijkse groei van het bruto binnenlands product van 7-9 procent zal India in 2030 naar verwachting 's werelds derde economie zijn, na China en de Verenigde Staten. „Wij zijn uitermate verheugd over deze ontwikkeling en met onze toenemende aanwezigheid in de snel groeiende financiële dienstverleningssector in India”, zo stelt Rabobank. Het bedrijf is al ruim tien jaar actief in India. (Novum)

Besteedbaar inkomen huishouden gedaald

Den Haag. Huishoudens hadden vorig jaar minder koopkracht maar de bestedingen namen toe. Dat blijkt uit cijfers over 2010 die het CBS vanochtend heeft bekendgemaakt. Het beschikbare inkomen daalde na correctie voor inflatie met 1,4 procent. De bestedingen namen ondanks de lagere koopkracht met 0,4 procent toe. De lagere koopkracht was vooral het gevolg van hogere zorgpremies en de gestegen werkloosheid. Dankzij het herstel op de beurzen steeg het financieel vermogen van huishoudens met 85 miljard euro. Hiermee zijn in twee jaar de klappen van de financiële crisis in 2008 bijna goedgemaakt. Verder lagen de winsten van niet-financiële bedrijven weer op het niveau van 2008. (NRC)

Bouwer Bam krijgt opdracht van UvA

Amsterdam. Koninklijke BAM Groep heeft van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een opdracht gekregen voor renovatie en nieuwbouw op het universiteitscomplex Roeterseiland in Amsterdam. Dat meldt het bouwbedrijf vandaag. Met de renovatie van het project is een bedrag van 83 miljoen euro gemoeid. De bouwactiviteiten gaan ruim vier jaar duren. In het complex, dat ruim 70.000 vierkante meter groot is, worden naast de faculteiten voor gedragswetenschappen en rechtsgeleerdheid ook ondersteunende diensten van de universiteit en middenstandsbedrijven voor dienstverlening aan studenten en omwonenden ondergebracht. De koers van het aandeel BAM stond rond het middaguur 3 procent hoger op 5,45 euro. (Dow Jones)