Kortkolom economie

WTO: Boeing kreeg illegale staatssteun

GENEVE. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft minstens 5,3 miljard dollar aan illegale staatssteun gekregen van Washington, waardoor het bedrijf een oneerlijk voordeel had tegenover de Europese concurrent Airbus. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) geoordeeld. Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht spreekt van een overwinning. (Reuters)

Weer ontslagen bij bierbrouwer Grolsch

Enschede. Bierbrouwer Grolsch gaat reorganiseren. Als gevolg daarvan verliezen ruim 17 mensen bij de afdelingen productie en logistiek hun baan. Het bedrijf heeft een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad vanwege de marktsituatie in Nederland. Volgens de directie van Grolsch moet het bedrijf als gevolg van de dalende bierconsumptie permanent kritisch kijken naar de kosten.

Duitse bedrijven willen meer vrouwen in top

Rotterdam. De grootste dertig Duitse beursgenoteerde bedrijven zijn na druk van de Duitse regering akkoord gegaan met een quotaregeling voor vrouwen in hogere bestuursfuncties. De bedrijven zijn overeengekomen dat ieder bedrijf een eigen quotum gaat vastleggen en publiceren. Bij dertig bedrijven is op dit moment slechts 2,2 procent van alle bestuurders vrouw. (NRC)

Provider draait op voor ongewenste smsjes

Rotterdam. Eén sms'je versturen en opeens aan een ongewenst, peperduur abonnement vastzitten: als het aan toezichthouder Opta ligt is dat scenario verleden tijd. Bellers hoeven ongewilde sms-diensten alleen te betalen als de provider kan bewijzen dat de consument zich willens en wetens heeft geabonneerd op de betaalde sms-jes. Volgens Opta, dat de nieuwe regels opstelde, kunnen de kosten van zo'n sms-dienst honderden euro's per maand bedragen. Hoewel er regelmatig sprake is van misleiding door sms-leveranciers blijkt in de praktijk het moeilijk van zo'n ongewild abonnement af te komen. Telecomproviders die zich niet aan die regels houden hangt een boete van 450.000 euro boven het hoofd. (NRC)

Werkloosheid in EU onder de 10 procent

Londen. Voor het eerste in meer dan een jaar is de werkloosheid in de 17 landen van de eurozone gedaald tot onder de 10 procent. Analisten zien hierin een bevestiging van het economisch herstel. Meer werkgelegenheid leidt tot meer bestedingen door consumenten en tot een bestendig economisch herstel. Volgens Eurostat zijn er in februari in de eurozone 89.000 banen bijgekomen. De werkloosheidis ge daald tot 9,9 procent. (AP)