Kortkolom buitenland

Ex-generaal Argentinië krijgt levenslang

Buenos Aires. Eduardo Cabanillas, een oud-generaal van de militaire junta in Argentinië (1976-1983), is gisteren veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid. Cabanillas stond in de jaren zeventig aan het hoofd van het beruchte martelcentrum Automores Orletti. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het illegaal opsluiten, martelen of vermoorden van 65 politieke tegenstanders. Het ging niet alleen om Argentijnen, maar ook om mensen uit Uruguay, Chili, Bolivia en Cuba. De militaire regimes in die landen werkten samen in ‘Operatie Condor’, een poging om tegenstanders uit te schakelen. De rechtbank veroordeelde gisteren Raul Guglielminetti tot 20 jaar gevangenisstraf en Honorio Martinez Ruiz en Eduardo Ruffo beiden tot 25 jaar wegens hun betrokkenheid bij de wandaden. Alle drie werkten destijds voor de militaire inlichtingendienst. (AP)

Portugal gaat op 5 juni naar de stembus

Madrid. De Portugese president Aníbal Cavaco Silva heeft gisteren het parlement ontbonden en verkiezingen uitgeschreven voor 5 juni. Vorige week viel in Portugal de minderheidsregering van de socialistische premier José Sócrates toen de voltallige oppositie een nieuw pakket begrotingsmaatregelen verwierp. Portugal verkeert in grote financiële problemen en het risico dat het wankelende euroland noodleningen van het IMF en de EU moet aanvragen groeit met de dag. De demissionaire regering zal proberen te voorkomen al voor de verkiezingen een beroep te doen op buitenlandse noodhulp. „Tot de nieuwe verkiezingen heeft de regering de legitimiteit noch de macht om over enige overeenkomst te onderhandelen”, stelde de minister van Financiën. (NRC)

Lampedusa weer bijna vrij van immigranten

Rome. Italiaanse autoriteiten hebben gisteren meer dan 2.000 illegale immigranten van het eilandje Lampedusa naar het Italiaanse vasteland overgebracht. Daarmee hebben de meesten van de enkele duizenden die de afgelopen tijd op Lampedusa aankwamen met boten uit vooral Tunesië, maar ook uit Libië, het eilandje verlaten. Militairen zijn begonnen het afval op te ruimen dat door de toevloed van mensen is achtergebleven. Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini heeft gezegd dat de immigranten terug moeten naar het land van herkomst of moeten worden verspreid over andere Europese landen. Franse autoriteiten hebben Tunesiërs tegengehouden die probeerden het land binnen te komen. (AP)

Nazarbajev wint ook zonder campagne

Almaty. President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft geen campagne gevoerd voor de presidentsverkiezingen van zondag. Hij is ervan overtuigd ook zonder campagne de verkiezingen te winnen. Eerder dit jaar mislukte Nazarbajevs poging om de komende twee verkiezingen helemaal te schrappen. Hij heeft nu vervroegde verkiezingen uitgeschreven, naar eigen zeggen om ervoor te zorgen dat de bevolking vertrouwen houdt in de democratie. (AFP)