Kortkolom binnenland

Strikte veiligheidseisen op Koninginnedag

Thorn. De politie Limburg-Noord zet 1.300 mensen in tijdens de viering van Koninginnedag in Thorn en Weert. Volgens districtschef Piet van Hoek zijn alle verloven ingetrokken om de veiligheid van de koninklijke familie te waarborgen. Het korps krijgt assistentie van agenten uit andere delen van het land en veertig man van de Belgische politie. Thorn en Weert liggen beide direct aan de grens. Direct omwonenden en mensen die binnen de dranghekken mogen komen, worden vooraf gescreend. Burgemeester Dijkstra (PvdA) van Weert kondigde aan dat mensen met een verleden als ordeverstoorder vooraf bezoek krijgen van de politie. De veiligheid van de Oranjes krijgt extra aandacht wegens een reeks incidenten de afgelopen jaren: tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn maakte Karst T. zeven dodelijke slachtoffers bij zijn poging om de koninklijke bus te rammen, tijdens de Dodenherdenking van vorig jaar zorgde een schreeuw voor veel paniek en op de laatste Prinsjesdag gooide een man een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. (NRC)

Wilders: vervolg Fitna komt volgend jaar

Den Haag. Het vervolg op de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders verschijnt in 2012. Dat heeft de PVV-leider vanmorgen op Twitter gemeld. De film zal gaan „over het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed”, zo schrijft Wilders. Desgevraagd laat hij weten dat het niet om een 1-aprilgrap gaat. De film Fitna zorgde vooral vóór verschijning voor veel ophef. Wilders schrijft deze week in een opiniestuk in HP/De Tijd dat Mohammed een verstoorde paranoïde persoonlijkheid had met een minderwaardigheidscomplex en megalomane neigingen. (NRC)

Half miljoen voor onderzoek Meavita

Rotterdam. Het bankroet van zorgconcern Meavita wordt gerechtelijk onderzocht. Er is een half miljoen euro voor beschikbaar. Dat bleek gisteren bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam. Die boog zich opnieuw over het verzoek van vakbond AbvaKabo FNV om een enquête naar wanbeleid bij Meavita. De bond zelf is bereid 50.000 euro mee te betalen aan dit onderzoek. De curatoren van de holding en twee grote werkmaatschappijen zijn alle drie bereid 150.000 euro te betalen. Toen Meavita twee jaar geleden bankroet ging, was het Nederlands grootste thuiszorgorganisatie, met 20.000 man personeel, 100.000 cliënten en een half miljard omzet. (NRC)

Inspectie onderzoekt Thuisapotheek

Den Haag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat onderzoek doen naar de verkoopmethoden van de Thuisapotheek, een bedrijf dat per post medicijnen levert. Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) laten weten in antwoord op Kamervragen. Het tv-programma Radar meldde vorige maand dat de Thuisapotheek bij het werven van nieuwe klanten beschikt over veel persoonlijke gegevens over patiënten. Ook zouden verkopers zich voordoen als medewerkers van de eigen apotheek van de patiënt. Als de aantijgingen kloppen, is dat niet aanvaardbaar, zegt Schippers. (Novum)

Twee nieuwe xtc-doden in Zuid-Limburg

Maastricht. Een twintigjarige man uit Margraten en een leeftijdgenote uit Sittard zijn deze week overleden na het gebruik van xtc. Eerder deze maand overleed een 29-jarige Sittardenaar onder dezelfde omstandigheden, in november vorig jaar stierf een man uit Geleen van die leeftijd. Onderzoek wijst uit dat veel pillen een te hoge dosis werkzame stof hebben en in sommige gevallen vervuild zijn. (NRC)