kort nieuws

Psychisch onderzoek Richard van O.

amsterdam. - Een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak, Richard van O., moet psychisch onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De beslissing of ook hoofdverdachte Robert M. naar het PBC moet, laat nog even op zich wachten. Volgens een van de advocaten van M., Tjalling van der Goot, wordt over enkele dagen uitspraak gedaan. De rechter-commissaris had eerder besloten dat M. naar het PBC moet, maar M. was tegen deze beslissing in beroep gegaan. Ook Van O. was tegen een eerdere beslissing in beroep gegaan, vermoedelijk in de hoop tbs te ontlopen. (NRC)

PVV’er doet aangifte

brussel. - Europarlementariër Barry Madlener (PVV) heeft deze week aangifte gedaan bij de Belgische politie tegen vier andere leden van het Europees Parlement. Ze zouden zich hebben willen laten omkopen. Dat heeft de PVV gisteren gemeld. De afgelopen tijd bleken vier europarlementariërs te zijn ingegaan op een voorstel van journalisten van de Britse krant Sunday Times die zich voordeden als lobbyisten. Ze boden de politici geld als ze zouden proberen Europese regels te veranderen. Het gaat om een Sloveen, een Roemeen, een Oostenrijker en een Spanjaard. (Novum)

Iran schendt embargo

Rotterdam. - Turkije heeft tien dagen geleden een wapentransport van Iran naar Syrië onderschept. Dat blijkt uit papieren die persbureau Reuters gisteren in handen kreeg. Iran heeft hiermee het VN-wapenembargo dat voor het land geldt, geschonden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op de hoogte gebracht door Turkije, dat weleens laksheid werd verweten in het uitvoeren van internationale sancties tegen Iran. Het land probeerde ‘auto-onderdelen’ naar Syrië te krijgen, maar de Turken vonden 74 machinegeweren met 8.000 magazijnen en nog eens 1.800 mortieren. (NRC)

Aanklacht Microsoft

brussel. - Softwareproducent Microsoft dient een aanklacht in bij de Europese Commissie tegen Google wegens machtsmisbruik. Microsofts zoekmachine Bing zou lijden onder Google die, zo zei een topman van Microsoft gisteren, de zoekresultaten manipuleert ten gunste van de eigen diensten. Eerder was het Microsoft zelf die honderden miljoenen euro’s aan boetes opgelegd kreeg wegens machtsmisbruik. Microsoft moest een Windows-versie leveren waarin concurrerende browsers een plek kregen. (NRC)