Jong fouten maken mag niet meer

Vorige week veroordeelde de Haagse kinderrechter een jongen van 15 tot twee jaar verplichte begeleiding, vijf weken detentie waarvan drie voorwaardelijk en 500 euro schadebetaling. De jongen hoorde bij een groep van negen Marokkaanse kinderen van 13 tot 15 die allemaal dergelijke straffen kregen, met 60 uur taakstraf als ondergrens. De groep bekogelde in de

Vorige week veroordeelde de Haagse kinderrechter een jongen van 15 tot twee jaar verplichte begeleiding, vijf weken detentie waarvan drie voorwaardelijk en 500 euro schadebetaling. De jongen hoorde bij een groep van negen Marokkaanse kinderen van 13 tot 15 die allemaal dergelijke straffen kregen, met 60 uur taakstraf als ondergrens. De groep bekogelde in de kerstvakantie in Gouda meisjes met sneeuwballen en pakte met geweld hun fietsen af. Er was getrapt en gestompt. Eén van de meisjes werd in de billen geknepen, kreeg sneeuw in de panty gepropt. Haar broekje werd omlaag getrokken. Er werd gejouwd, geschreeuwd en gelachen. „Hoeveel fietsen hebben jullie nodig?” en „Het staat er allemaal op!”

Sneeuwballen gooien, fietsen afpakken en de ‘meiden pakken’ kan je hele leven verpesten

Eén van de jongetjes filmde namelijk álles met zijn mobieltje en plaatste het resultaat in februari op internet. En toen ging het mis. Op YouTube is het ongeveer 25.000 keer bekeken. De politie zei de beelden ‘misselijkmakend’ te vinden en ‘keihard’ op te treden. Het Kamerlid Marcouch (PvdA) oordeelde in vragen aan de minister dat er van „bedreiging, intimidatie en roof” sprake was. En of de minister in de beelden ook „niet te tolereren minachting en schaamteloosheid” zag. En hoe de minister het „geschonden rechtsgevoel” ging herstellen.

Dat is nu dus gebeurd. En de rechter woog alle opwinding nog mee ook. Volgens het vonnis heeft het filmpje „in het hele land tot grote commotie en verontwaardiging geleid”. Zo is dat. We kunnen weer opgelucht ademhalen. Dit ernstige geweldsdelict is vergolden, de bijvoeglijke naamwoorden kunnen weer de kast in. Tot de volgende tienervechtpartij op internet.

Uiteraard zal ik dit incident, excuus, dit misdrijf niet relativeren. Geen denken aan. Schurken! Roof! Geweld! Bah. Bovendien moet je met hysterie altijd voorzichtig zijn. Straks komen ze achter mij aan. De politie was al misselijk. Dan mag ik niet achterblijven. Ik voel het al!

Deze week publiceerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming overigens een beleefde aanbeveling om de pedagogische grondslag van het jeugdstrafrecht wat te versterken. In het bijzonder gezien „het huidige repressieve karakter van het strafklimaat”. Hier en daar loopt het namelijk een tikje uit de hand. Of de feiten weer een woordje mee mogen spreken? Bijvoorbeeld dat veel ‘uitglijders’ (sorry, sorry) van jongeren helemaal geen criminele loopbaan voorspellen, maar met de leeftijd te maken hebben? En dat van „enkel straffen niet te veel hoeft te worden verwacht”. Dat met de informatiehonger van de overheid moet worden opgepast, vooral bij jeugdigen. Die zijn namelijk extra kwetsbaar voor stigmatisering en moeten de belangrijkste keuzes in het leven immers nog maken.

Dit veroordeelde Goudse groepje scholieren zal straks via school stages willen lopen. Veel bedrijven eisen een ‘Verklaring omtrent het gedrag’ van de gemeente. Maar helaas, dit type veroordelingen verhindert dat. Minder kans op een baan of een diploma dus. Hun veroordelingen worden bovendien tot dertig jaar door Justitie bewaard, op naam. Dat de officier van justitie het broek omlaag trekken als geweldpleging kwalificeerde en niet als zedenmisdrijf, is een meevaller. Een zedenmisdrijf, ook gepleegd als tiener, wordt pas gewist als de dader dood is of tachtig wordt. Die sneeuwbal die in de panty werd gefrommeld had de dader zijn gehele leven achtervolgd in de vorm van een zwaar strafblad. Ook zal het Goudse groepje vrijwel zeker DNA-materiaal moeten afstaan, dat ook twintig of dertig jaar wordt bewaard. In dit register zijn al 12.491 profielen van jongeren opgeslagen. Forever suspect.

Het onderscheid tussen jongeren en volwassenen in het strafrecht vervaagt, zegt de Raad. Terwijl met name jongeren onder de 14 geen idee hebben van strafrechtelijke consequenties van hun gedrag.

Wie dus wil weten hoe een echt crimineel sneeuwgevecht met volwassen gevolgen eruitziet, moet maar eens deze beelden op YouTube kijken.  Dit incident is in 2041 officieel vergeten.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ew-9vEVdCPA[/youtube]

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

De uitspraak  (LJ nummer BP 8994) is hier te vinden.