Japan: evacuatie Fukushima Dai’ichi wordt langetermijnoperatie

Het Amerikaanse marineschip USNS Safeguard eerder deze week met vissersboten die waren weggespoeld door de tsunami en nu zijn opgepikt uit zee. Foto Reuters / US Navy

De evacuatie van burgers uit het gebied rond de kerncentrale Fukushima Dai’ichiwordt een “langetermijnoperatie”, zegt regeringswoordvoerder Yukio Edano vandaag. Gisteren werd bekend dat grondwater tot een diepte van 15 meter besmet is met concentraties radioactief jodium die tienduizend maal hoger zijn dan het door de overheid voorgeschreven niveau.

De regering neemt de controle over Tokyo Electric Power Co. (Tepco) over via een kapitaalinjectie, meldt vandaag de krant Mainichi Shinbun. De overheid zou het beursgenoteerde bedrijf niet willen nationaliseren, maar een belang van minder dan 50 procent willen nemen. De beurskoers van Tepco is ingestort door de ramp.

“Als Tepco de situatie snel onder controle weet te krijgen dan blijven compensatiebetalingen wellicht onder 1 biljoen yen (8,5 miljard euro), hoofdzakelijk betalingen aan boeren voor het verlies van hun oogst”, zegt analist Shigeki Matsumoto van Nomura Holdings. “Maar als de situatie onstabiel blijft en de evacuatie langdurig of permanent wordt dan zullen de kosten de mogelijkheden van Tepco ver te boven gaan en zal de overheid een deel van de rekening op zich moeten nemen.”

Bank of America-Merrill Lynch heeft deze week de kosten voor Tepco al op zo’n 80 miljard euro geschat.

‘Weinig risico’s voor drinkwater’

De risico’s van het besmette grondwater zijn niet zeer groot, stellen specialisten geïnterviewd door persbureau AP. In de grond verdwijnt de radioactiviteit snel, net als in de oceaan, stelt Seiki Kawagoe, professor milieukunde aan de Tohoku Universiteit. Een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid stelt dat het grondwater naar de oceaan stroomt en er dus weinig kans is dat het in het drinkwater komt. Mocht de radioactiviteit toch in bronwater terecht komen, iedereen in het gebied is geëvacueerd en drinkwatervoorzieningen liggen stil.

Grootschalige zoekactie vermisten

25.000 Japanse en Amerikaanse militairen zijn vandaag met een driedaagse operatie begonnen om nog zoveel mogelijk van de 16.451 vermisten te vinden. Men zoekt met 120 vliegtuigen en 65 schepen vooral langs moeilijk bereikbare delen van de grillige kust. Men is begonnen na springtij zodat een zo laag mogelijke waterstand bij eb het zoeken zo makkelijk mogelijk maakt. Het officiële dodencijfer staat vandaag op 11.578 en kan dus oplopen tot 28.000.

Het aantal deelnemende Amerikaanse militairen is 7.000. Het Amerikaanse leger, dat een grote aanwezigheid heeft in Japan, heeft veel waardering in het land gekregen voor de zeer grote inzet bij deze ramp.